CHRISTINA PLETTEN

Presidentens trusler kom etter at flere andre ledende skikkelser i den amerikanske regjeringen de siste dagene har komme med skarpe anklager mot Syria.

— Den syriske regjeringen må samarbeide med USA og koalisjonen og ikke skjule medlemmer av Baath-partiet, militære ledere, eller andre som må stilles til ansvar for sine handlinger, sa George W. Bush, og tilføyde deretter:

— Vi tror det er kjemiske våpen i Syria.

.Bush rettet en advarsel Syria og de andre landene i «ondskapens akse», Iran og Nord-Korea, og sa at krigen i Irak var et eksempel på amerikanernes besluttsomhet og hensikter.

— Vi mener det på alvor når vi sier at vi skal stoppe masseødeleggelsesvåpen, sa Bush

- Sender mordere

— Den syriske regjeringen gjør mange store feil, de viser dårlig dømmekraft, etter min mening, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld på TV-programmet Face the Nation i går.

Den amerikanske administrasjonen har i flere dager anklaget Syria for å skjule medlemmer av Saddam Husseins regjering. Rumsfeld har videre hevdet at Syria har hjulpet de irakiske styrkene med militært utstyr.

Rumsfeld hevder at syriske soldater har reist til Irak for å kjempe mot amerikanerne, og at amerikanske styrker beslagla bunker med dollarsedler og flygeblad som lokket med pengebelønning for dem som drepte amerikanske soldater.

Syrias viseambassadør i USA, Imad Moustapha, nekter for at Syria skjuler medlemmer av Saddam Husseins regjering, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Han sa videre at det var amerikanernes ansvar å sørge for at ikke irakere rømmer over grensen til Syria.

Indre strid om Syria

Spørsmålet om skjebnen til Syria og Iran er nå et like hett tema i Det hvite hus som gjenoppbyggingen av Irak, hevder amerikanske aviser. En del av den konservative fløyen i Washington argumenterer for at USA skal sørge for «regimeskifte» også i Syria og Iran.

Det er haukene i Pentagon som er kommet med de skarpeste truslene, mens det amerikanske utenriksdepartementet har vært mer tilbakeholdne når det gjelder Syria. Truslene har gjort at striden innad i Bush-regjeringen har blusset opp igjen, og gjort britene nervøse, skriver The Washington Post.

— I forsvarsdepartementet har du engruppe mennesker som har en veldig klar og sterk strategi. Det har ikke utenriksdepartementet, sa Zbigniew Brzezinski, som var sikkerhetsrådgiver for Jimmy Carter når han var president.

— Utenriksdepartementet irriterer seg over dette, men har ikke noe alternativ visjon for amerikansk utenrikspolitikk.

Utenriksminister Colin Powell sa i går at han håpet syrerne forsto alvoret i situasjonen.

— Nå som regimet i Bagdad er borte, håper vi at syrerne skjønner at det er mulig å velge en annen vei dersom de slutter å støtte terrorisme, sa Powell.

Lett å skjule

Den amerikanske Pentagon-rådgiveren Richard Perle advarte Syria mot å oppbevare masseødeleggelsesvåpen for Irak.

Den amerikanske regjeringen har også beskyldt Syria for å ha kjemiske våpen.

— Kjemiske våpen trenger ikke være mer enn noen containere med kjemikalier, som kan flyttes ved hjelp av tankbiler, sier professor i kjemi ved UiB Leiv Sydnes.

— Hvilke våpen kan det være snakk om?

— Det kan være en rekke forskjellige ting. Kjemiske våpen fungerer vanligvis ved at to stoffer kombineres og spres ved en eksplosjon. Før stoffene kombineres kan de være vanlige kjemikalier. De samme kjemikaliene som kan brukes til kjemisk krigføring kan også brukes til en rekke andre ting, for eksempel i landbruket. Så det at man finner slike kjemikalier tilsier ikke nødvendigvis at der skal brukes som våpen, sier Sydnes.

Kjemikeren forklarer at stoffene må omdannes til gassform for at de skal være effektive som våpen. Dette gjøres ved å kombinere stoffene med en kraftig eksplosjon, som varmer stoffene til gass og sprer dem utover. Uten stridshoder vil det være vanskelig å spre de giftige stoffene. Det gjør at denne typen våpen kan være vanskelig å ta i bruk for terrorisme-formål.

TRUET: Tre irakere diskuterer situasjonen i hjemlandet på en kafe i Syrias hovedstad Damaskus. USAs president George Bush anklaget i går Syria for å skjule skjule medlemmer av Baath-partiet, militære ledereog andre toppfolk fra Saddam Husseins regime.

FOTO: BASSEM TELLAWI, AP