«This is good news for the Pentagon», fastslo reporteren på Fox News da han meldte at «a huge factory» for fremstilling av kjemiske våpen er funnet ved byen Najaf, sør for Bagdad.

Trolig mente reporteren det oppriktig, from the bottom of is heart. Dette er godt nytt. Ikke bare for Pentagon, men for hele USA. Fabrikkfunnet viser jo at krigen mot Irak var nødvendig ...

Som alle Murdoch-medier, er Fox News for krigen. Rupert Murdoch eier tabloidaviser, tv-kanaler, magasiner og ukeaviser på tre kontinenter. Avisene har et ukentlig opplag på 40 millioner eksemplarer verden over, og tv-kanalene har 300 millioner seere.

«Moralsk og korrekt»

Mediemogulen har ifølge Dagens Næringsliv gått offentlig ut og sagt at Bush handler meget moralsk, meget korrekt. Og at vi «ikke kan overlevere hele Midtøsten til Saddam». Kanskje er det Murdoch og hans News Corp.s fortjeneste at 42 prosent av amerikanerne nå tror at Saddam Hussein var personlig ansvarlig for angrepene på World Trade Center og Pentagon, og at 55 prosent tror at Hussein gir direkte støtte til al Qaida?

Men uavhengig av eventuelle pro-war-pålegg fra Murdoch er Fox News Bush' beste buddy. Både senior og junior har et veldig godt forhold til kanalens stifter, Roger Ailes, som fremdeles er styreformann og president i Fox. Han sto bak mediestrategien som i 1988 førte George senior til Det hvite hus. Og ifølge journalist og forfatter Bob «Watergate» Woodward, jobbet Roger Ailes i hemmelighet som medierådgiver for George junior i dagene etter 11. september.

Taleskriver

Dessuten har reporter og Fox-kommentator Tony Snow vært både taleskriver og pressetalsmann for George Bush den eldre. Snows enda mer populære kollega Bill O'Reilly kommer ofte med voldsomme angrep på feigingene Frankrike og Tyskland, og oppfordrer folk til å boikotte franske varer. Og republikanske politikere har offentlig takket Fox for støtten på veien mot Senatet ...

Kanalen ble født i 1996 og vokste seg kjapt stor med sin konservative og nasjonalistiske stil. I fjor hadde Fox for første gang flere seere enn CNN som stadig mister oppslutning. Hva skjer nå?

— Fox News er tydelig konservativ og retter oppmerksomheten mot amerikanske interesser. Slik har Fox fått en annen nasjonal oppslutning enn CNN, som nok har vært en litt fremmed fugl i USA med sin fokus på utenriksbegivenheter. Det er mulig CNN kommer til justere linjen som følge av Fox-suksessen, sier Knut Helland, nyhetsforsker og instituttstyrer ved medievitenskap, Universitetet i Bergen.

Om man kan stole på Fox News eller ikke i saker som den om fabrikkfunnet i Najaf, har han ikke noe svar på.

— Akkurat nå er det vanskelig å skille mellom propaganda og nyheter, sier Helland.

Rupert Murdoch er i hvert fall sikker på én ting: «Det beste som kan komme ut av denne krigen for verdensøkonomien, hvis du kan si det slik, ville være 20 dollar for et oljefat. Det er større enn hvilken som helst skattelette i noe land.»

GODT FORHOLD: Både Bush senior og junior har et veldig godt forhold til Fox News stifter, Roger Ailes, som fremdeles er styreformann og president i Fox. Her er det general Richard Myers som opptrer på «Fox News Sunday».<b/>FOTO: REUTERS