— Vi vet at Saddam har kjemiske og biologiske våpen fordi han har brukt dem mot sitt eget folk. Og får han tak i viktige komponenter, kan han innen ett år ha atomvåpen, sa Bush i en tale i Cincinnati.

Lite nytt fra Bush

Den halvtime lange talen inneholdt ingen nyheter, men hadde et klart budskap til det internasjonale samfunn og president Saddam Hussein i særdeleshet. Bush tok opp alle viktige spørsmål, slik en aktor eller forsvarsadvokat ville gjøre i sitt sluttinnlegg før juryen trekker seg tilbake.

— Det er viktig at FNs sikkerhetsråd vedtar en ny resolusjon som går mye lenger enn tidligere vedtak. Saddam må ruste ned, og han må gi våpeninspektørene adgang til alle områder de ønsker, sa presidenten i sin tale.

— Saddam støtter terrororganisasjoner og enkeltterrorister, og han vil ikke nøle med å utstyre disse med masseødeleggelsesvåpen, sa en opplagt, men noe lavmælt Bush til et lydhørt publikum i delstaten Ohio.

Spørsmål og svar

Presidenten kom med både spørsmål og svar. ýSaddam har store lagre av masseødeleggelsesvåpen, og han er en drapsmann. Hvorfor skal vi vente med å slå til? Hvorfor vente til han er blitt enda sterkere, spurte Bush.

Hans tale falt sammen med årsdagen for innledningen av bombekrigen i Afghanistan i fjor. Og spørsmålet om regimeskifte i Bagdad sto sentralt i talen.

— Det er ingen enkel sak å fjerne et regime, men det er eneste løsning i Irak. Vi vil bruke USAs militærmakt fullt ut, og sammen med våre allierte vil vi gå av med seieren, sa Bush til øredøvende applaus.

(NTB)

ØKER PRESSET: George W. Bush gjentok kravet om irakisk nedrustning i sin tale i natt.
Foto: REUTERS/Larry Downing