President George W. Bush og statsminister Tony Blair har de siste to dagene vært samlet på Camp David for en første gjennomgang av situasjonen i Irak etter en ukes krigshandlinger. Statslederne er enige om at de kjemper en rettferdig kamp i Irak.

Jevnt framover

— Det går jevnt fremover, og vi er nå i kontakt med noen av Saddam Husseins mest lojale styrker sør for Bagdad. Men det er ingen tvil om hva resultatet vil bli, selv om det kan ta tid, sa en selvsikker Bush etter samtalene.

Blair var enig.

— Etter at offensiven har vært i en uke står vi 80 kilometer sør for Bagdad, vi har sikret oljefeltene i sør, og nødhjelp begynner å strømme inn til Irak, sa Blair som virket langt mer opplagt en Bush.

Blair har påtatt seg en vanskelig oppgave når han skal overbevise Bush om at FN må stå sentralt i gjenoppbyggingen. Det er viktig for Blair å vinne Bush over til denne tanken for å kunne bygge opp igjen tilliten mellom Europa og USA.

FNs rolle

Blair sa at diskusjonen på Camp David også har dreid seg om humanitær bistand til Irak på kort og langsiktig basis. Han mener det er viktig å få i gang FN-programmet «olje for mat» som ble innstilt da krigen begynte.

Det er ingen uenighet mellom ham og Bush om FN-programmet. Uenigheten dukker opp i spørsmålet om den mer langsiktige gjenoppbyggingen. USA og Bush vil ha føringen, mens Blair mener at FN må spille en langt mer sentral rolle enn Bush har tiltenkt organisasjonen. - Det er mange detaljer med «olje for mat»-programmet som må drøftes inngående, og jeg vil ta dette opp i mine samtaler med FNs generalsekretær Kofi Annan, sa Blair.

(NTB)