Presidentens nye stabssjef, Johs Bolten, har igangsatt en utskiftning av de nærmeste rådgiverne rundt president Bush, i et forsøk på å gjenvinne amerikanernes tillit til presidentens lederskap.

Pressetalsmann McClellan kunngjorde selv sin avgang onsdag. President George W. Bush sa McClellan hadde utført jobben med stil og integritet.

Ferske fjes

McClellan er fra Texas, som presidenten selv. Han har vært Det hvite hus’ ansikt utad i over to år. Når han nå skiftes ut, gir det presidenten sjansen til å gi Det hvite hus bokstavelig talt et ferskt fjes.

Bushs nære rådgiver Karl Rove slutter i sin stilling som nestsjef for staben i Det hvite hus. Joel Caplan, som for tiden er nestsjef for budsjettsaker i Det hvite hus, tar over stillingen, ifølge kilder i Bush-administrasjon.

Bushs hjerne

Texaneren Karl Rove er blitt omtalt som Bushs hjerne, og har spilt en sentral rolle både i valgkamper og i politikkutforming. Skiftet betyr på ingen måte at Rove forlater Det hvite hus. Ifølge kilder i administrasjonen vil han bli fritatt for administrative oppgaver for å kunne bruke mer tid på politiske spørsmål.

Mistanken om at Karl Rove har lekket navnet på en CIA-agent til journalister har imidlertid svekket hans posisjon. Det er forbudt å offentliggjøre navn på CIA-agenter i USA, og Rove er fortsatt under etterforskning i saken.