Bush sender torsdag et resolusjonsforslag til Kongressen som kan gi ham fullmakt til å gå til angrep på Irak, sa en tjenestemann i Det hvite hus onsdag.

Tjenestemannen ville ikke si noe om innholdet i forslaget, men han viste til at Det hvite hus tidligere har gjort det klart at det vil ha en resolusjon som åpner for bruken av militære styrker om nødvendig.

Kongressen har tidligere lovet å stemme over forslaget før Kongressen tar pause i forkant av valget 5. november. Og onsdag antydet demokratene også klart at de vil stemme for en resolusjon som gir Bush den fullmakten har ber om.

Den demokratiske senatslederen Tom Daschle la bort sine tidligere innvendinger mot Bushs Irak-politikk da han møtte Bush i Det hvite hus sammen med den demokratiske mindretallslederen i Representantenes hus, Dick Gephardt.

— Vi skal arbeide sammen med administrasjonen, republikanere og demokrater, og vi håper at dette kan løses på den internasjonale arena, sa Daschle etter møtet.

Demokratenes plutselige holdningsskifte kommer på et avgjørende tidspunkt, syv uker før mellomvalget der hele Representantenes hus og en tredel av senatorene er på valg.

I dag har demokratene et flertall på én i Senatet, mens de mangler seks mandater på å ha flertall blant de 435 medlemmene av Representantenes hus.

Demokratene håper å få flertall i begge kamre, slik at de i langt større grad kan ha kontroll over presidentens politikk. Men å bekjempe Bush på et område der et stort flertall av amerikanerne støtter ham, ville være oppskriften på nederlag.

(NTB)

KRAV: - Dette rettferdige kravet om fred og sikkerhet må bli imøtekommet. Ellers vil det bli handlet, sa USAs president i FNs hovedforsamling torsdag.
Foto: Reuters