NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer hadde bare så vidt begynt sin pressekonferanse i går ettermiddag, før en gruppe makedonske journalister marsjerte ut av salen i samlet tropp og med knyttede never.

Scheffer hadde kunngjort at det bare blir to nye NATO-medlemmer i denne omgang, Albania og Kroatia. Makedonerne må bli værende på venterommet, fordi Hellas nekter å godta at de kaller landet sitt Makedonia.

Ikke bare journalistene var sinte. «En voldsom skuffelse», sa Makedonias regjeringstalsmann Nikola Dimitrov etterpå. Hele den makedonske delegasjonen forlot toppmøtet i protest.

— Jeg ønsker å sende en melding til Hellas. Vi vil overleve og vi vil komme over denne ulykken, sa Makedonias president Branko Crvenkovski. Han fant liten trøst i at Makedonia blir lovet medlemskap så snart de har funnet et navn som også Hellas kan akseptere. Grekerne krever monopol på navnet Makedonia, fordi det er en gresk provins og fordi de frykter territorielle krav fra nabolandet dersom navnelikheten blir for stor.

Bush trykte hardt på

George W. Bush er på sitt aller siste NATO-toppmøte som president. Han hadde satt mye inn på få inn Makedonia, og sa seg skuffet over at det ikke hadde lyktes. En samlet allianse mener NATO-medlemskap for den tidligere jugoslaviske republikken kan skape større stabilitet på Balkan - ikke minst i nabolandet Kosovo.

Minst like ille for Bush var det at det heller ikke lyktes å få Ukraina og Georgia inn i det siste venterommet før medlemskap. Amerikanerne sto hardt på for at begge de tidligere sovjetrepublikkene skulle bli tatt opp i NATOs «Membership Action Plan» (MAP). MAP-status er siste steg før medlemskap.

Bush kom rett fra Ukrainas hovedstad Kiev, der han ga helhjertet støtte til MAP-ønsket. Han ga georgierne full ryggdekning for det samme, men fånyttes: Tyskland og Frankrike ledet motstanden mot å gi de to landene MAP-status nå, og vant frem - med støtte også fra Norge. Kandidatene må nøye seg med en klar lovnad om at de en dag skal få bli NATO-medlemmer, og at saken skal drøftes igjen før jul.

«Når, ikke om»

I dag kommer Vladimir Putin for å møte NATO-lederne her i Bucuresti. Han har ført en lang ordkrig for å hindre at nabolandene Ukraina og Georgia blir tettere knyttet til NATO, og har truet med å rette atomstridshoder mot Ukraina dersom de går inn i alliansen.

Både USA og mange andre - også Norge - har vært opptatt av at russerne ikke skal få legge seg opp i hvem som blir invitert inn i klubben. Men flere land, blant andre Frankrike, har sagt åpent at de ikke ønsker å forverre forholdet til Russland ved å utvide østover nå.

Statsminister Jens Stoltenberg var godt fornøyd med resultatet for Ukraina og Georgia, og understreket at spørsmålet er «når, ikke om, de blir medlemmer». Han kunne ikke se at denne lovnaden vil forverre Norges forhold til Russland.

Stoltenberg kaller utvidelsen med Albania og Kroatia «historisk», og påpeker at de færreste trodde dette ville vært mulig for bare få år siden.

POOL