Onsdag var Bush tilbake i New Orleans – hans tiende besøk i byen etter at naturkreftene spilte opp 29. august i fjor. Vind og flom gjorde sitt beste for å ødelegge byen, og selv om Bush lovet føderal hjelp og ba Kongressen om 19,8 milliarder dollar, tar det tid før pengene er på plass.

Gjenoppbyggingen etter ødeleggelsene da dikene brast mot Mississippi-elva og innsjøen Pontchartrain, går sakte. Bare en tredel av byens vel 500.000 innbyggere er vendt tilbake til sine hjem og begynt på oppryddingsarbeidet.

Folk i Louisiana har bitt seg merke i mange ukloke uttalelser både fra administrasjonen i Washington og lokalt i jazzbyen, om hvordan fremtidens New Orleans bør se ut.

En by i ruiner

Det var de fattige områdene der afroamerikanerne dominerte som ble hardest rammet. Mange fattige hadde ingen forsikring og har ingen fremtid å komme tilbake til – uten at de føderale myndigheter trår til.

– Hvis dette er det Amerika som Gud lovet oss, skulle alle hjem vært restaurert nå, sier Briscoe Brazella, der han samler sammen vasstrukne eiendeler rundt sitt tidligere hjem. – Det er en skam å kalle dette Amerika, sier han.

Det er ikke mye som minner om jazzens Mekka dit millioner av turister valfartet hvert år. Nå ligger alt i ruiner, og fire av fem forretninger er fortsatt stengt, selv om byens indre kjerne begynner å våkne til liv.

En del av de store industrilokomotivene velger å vende tilbake. Det gjelder for eksempel oljegigantene Shell og Chevron, som alle fryktet ville etablere seg på nytt i Houston-området i nabostaten Texas.

Men mange mindre oljeselskaper har ikke forpliktet seg til å komme tilbake til New Orleans, og dermed går flere titusen arbeidsplasser tapt. Det er bare turismen som skaffer byen større inntekter enn olje— og gassvirksomheten. Og i tillegg kommer havna i New Orleans som skal drives av et selskap i Dubai, hvis Bush får sin vilje.

Uheldige uttalelser

Mange i New Orleans bet seg merke i presidentens uttalelse under hans forrige besøk i byen da hans bilkortesje kjørte utenom de mest ødelagte områdene. – For et møkkasted å ta familien til, utbrøt Bush, og ga dermed ny næring til TV-underholdningen.

Andre gikk så langt som å si at bulldosere burde jevne det som var igjen av byen med jorden og starte hele gjenoppbyggingen fra grunnen av. Og Jimmy Reiss, som er en rik forretningsmann i New Orleans, forarget mange svarte med en uttalelse til The Wall Street Journal like etter katastrofen:

– De som ønsker å gjenoppbygge New Orleans, ønsker en helt annen by, både demografisk, geografisk og politisk, sa han og flere andre stemte i: – Det vil ta lang tid før New Orleans får så stort svart innslag som tidligere, hvis det noen gang vil skje, sa Alphonso Jackson fra de lokale myndigheter.

Nå er New Orleans inne i en hektisk valgkamp, og byen kan for første gang siden 1978 få en hvit ordfører. Demokraten Ray Nagin har møtt mye motbør etter Katrinas ødeleggelser, og han må slåss mot 24 andre kandidater.

En av dem som ligger best an til å overta ordførerklubba er Mitch Landrieu, som i dag er Louisianas viseguvernør og bror til delstatens populære senator på Capitol Hill, Mary Landrieu.