Mindre enn en uke før mellomvalget i USA stiger den politiske temperaturen. Uttalelsen Kerry kom med til en gruppe collegestudenter mandag, har ført til voldsomme reaksjoner fra republikanerne, med president George W. Bush i spissen.

Dumme

Under et valgkampmøte i California sa John Kerry følgende til collegestudentene:

– Dersom dere studerer hardt, gjør hjemmeleksene og gjør en innsats for å bli smarte, så kan dere gjøre det bra. Dersom dere ikke gjør det, kan dere bli sittende fast i Irak.

Kerrys uttalelse blir av kritikerne tolket dit hen at han mener de amerikanske soldatene i Irak er dumme. President Bush snappet raskt muligheten og sa at uttalelsen er en fornærmelse mot de amerikanske soldatene.

– John Kerrys antydninger er fornærmende og skamfulle. Våre soldater er mer enn smarte nok og mer enn modige nok. Senatoren fra Massachusetts skylder dem en unnskyldning, sa Bush under en tale tirsdag.

Nekter å unnskylde

Men Kerry slår tilbake og nekter å be om unnskyldning. Han hevder han ikke mente å gjøre narr av soldatene, men at spøken var rettet mot Bush. Presidenten sendte det amerikanske militæret inn i Irak, og nå får han ikke soldatene ut igjen, ifølge Kerry.

– Jeg ber ikke noen som helst om unnskyldning for min kritikk av presidenten og hans feilslåtte politikk, sier Kerry.

– Dette patetiske forsøket på å fordreie en dårlig spøk om president Bush er et skammelig forsøk på å ta fokus vekk fra en feilslått krig.

– De som skylder våre soldater en unnskyldning, er George W. Bush og visepresident Dick Cheney som villedet USA inn i en krig, sier Kerry videre.

Flause

Den demokratiske senatoren ble av mange kritisert for å ha håndtert spørsmål om nasjonal sikkerhet dårlig under den forrige presidentvalgkampen. Nå raser han mot kritikken fra republikanere som selv ikke har utført militærtjeneste.

– Dersom noen tror at en veteran vil kritisere de over 140.000 heltene som tjenestegjør i Irak, og ikke presidenten som har ansvaret for at vi sitter fast der, så er de gale, sier Kerry.

Men Kerrys uttalelse blir av mange, også demokrater, sett på som en gedigen flause. Og den demokratiske senatoren kan med uttalelsen ha gitt republikanerne en gavepakke foran mellomvalget 7. november, melder BBC.