Bush sa at han var dypt bekymret over mangelen på respons fra Kina da han møtte pressen på plenen utenfor Det hvite hus mandag formiddag, (amerikansk tid) og leste opp en uttalelse som var meget skarp i tonen overfor Kina. Han svarte ikke på noen spørsmål, heller ikke om USA nå betrakter mannskapet som gisler i Kina.

Bush forlangte at amerikanske diplomater umiddelbart får treffe soldatene som holdes tilbake, og at både de og flyet returneres til USA.

Brudd på rutiner — Kineserne må straks gi oss tilgang til mannskapet. Det er vår høyeste prioritet at mannskap og fly blir returnert uten videre ødeleggelse eller tukling, sa Bush. Han sa også at han var dypt bekymret over at kineserne ikke med en gang ga de amerikanske diplomatene anledning til å møte mannskapet.

— Dette er et brudd på vanlige diplomatiske rutiner, og på det uttrykkelige ønsket fra begge våre land om å bedre forholdet mellom oss, sa han.

Bordet flyet Kort etter at Bush hadde kommentert situasjonen ble det kjent via nyhetsbyråene at væpnede kinesiske soldater bordet flyet kort tid etter at det landet. Ifølge CNN ble mannskapet holdt atskilt fra hverandre. Det var uklart om kineserne hadde vært om bord flere ganger eller har forsøkt å plukke flyet fra hverandre. Det amerikanske spionflyet inneholder avansert utstyr og informasjon fra tokt i området.

Bush tilbød Kina hjelp til å lete etter det kinesiske flyet og piloten som fortsatt var savnet etter at det kolliderte med det amerikanske overvåkingsflyet over Sørkinahavet. Etter kollisjonen måtte det amerikanske flyet nødlande.

NTB