Ifølge aktivistene førte trusselen til at Bush avlyste en reise til Sveits der han skulle delta i en gallamiddag til inntekt for en jødisk stiftelse denne uka.

— Konvensjonen mot tortur er vidtrekkende. Sakspapirene er allerede utarbeidet, og de venter på ham hvor han enn reiser neste gang, sier Katherine Gallagher som er advokat og nestleder i Den internasjonale menneskerettighetsføderasjonen (FIDH) i Paris.

FIDH, Det europeiske senter for konstitusjonelle rettigheter og menneskerettigheter og New York-baserte Senter for konstitusjonelle rettigheter sier at to torturofre sto klare til å anmelde Bush om han satte foten på sveitsisk jord.

Da Bush avlyste turen for å unngå å bli siktet, ble sakspapirene offentliggjort. Organisasjonene kunngjorde at de ligger klar til neste gang og raskt kan justeres i henhold til rettssystemet i hvert enkelt land.

Ifølge Gallagher planlegger Bush en reise til Canada i oktober.

Innrømmer I sine memoarer som ble utgitt i fjor høst, hevdet Bush at bruken av simulert drukning mot fanger bidro til å hindre nye terrorangrep på USA og Storbritannia.

I et intervju med den britiske avisa The Times la han ikke skjul på at han hadde godkjent bruken av simulert drukning under avhørene av Khalid Shaikh Mohammed, som sto bak 11. september-angrepene.

— Simulert drukning er tortur, og Bush har innrømmet - uten tegn til anger - at han godkjente CIAs bruk av metoden, sier Gallagher.

— Torturister, også når de har vært president i USA, må stilles til ansvar og rettsforfølges. Det må bli slutt på straffrihet for Bush, la hun til.

Overordnet ansvar Gavin Sullivan, som er advokat ved Det europeiske senter for konstitusjonelle rettigheter og menneskerettigheter, sier at Bush har det overordnede ansvaret for å ha godkjent bruken av tortur mot tusener av fanger på Guantanamo-basen og andre hemmelige fangeleirer.

— Ettersom alle stater har plikt til å rettsforfølge torturister, har Bush god grunn til å være bekymret, sier han.

Human Rights Watch i New York mener at amerikanske myndigheter selv skulle innlede etterforskning av Bush i stedet for å overlate saken til andre land.