Ifølge den amerikanske foreningen kan Bush-slekten spores tilbake til en viss Måns Andersson fra Värmland, som forlot Göteborg om bord i skipet «Kalmar Nyckel» en oktoberdag i 1639.

Noen måneder senere ankom Andersson kolonien Nya Sverige ved Delaware-elven for å begynne på sitt nye liv.

– George W. Bush og hans slekt er svært interessert i disse opplysningene. Dette er deres eldste kjente europeiske røtter, sier David Emmi i The Swedish Colonial Society til Svenska Dagbladet.

Mektige navn

Måns Andersson slo seg opp på tobakksdyrking og fikk sin egen gård som han døpte Silleryd. Slektsgranskerne tror derfor at han opprinnelig kom fra Sillerud i Värmland.

Bush-slekten har selv drevet omfattende slektsgransking, men måtte gi opp etter å ha sporet sine aner åtte generasjoner bakover i tid.

Det hele stanset ved en viss Robert Mercer som var gift med Ann Mounts. Hvor hun kom fra, greide familien ikke å ta rede på.

Kanskje var de også fornøyde etter å ha kunnet plassere tidligere president Franklin D. Roosevelt, nobelprisvinner Carl Sandburg og astronauten Edwin «Buzz» Aldrin på slektstreet.

Mektige navn

The Swedish Colonial Society, som ble grunnlagt i 1909, var ikke fornøyde, og bestemte seg for å grave videre. Det skulle bringe dem ytterligere to generasjoner bakover i tid, på en ferd som endte i Värmland.

Ann Mounts skal nemlig ha vært datter av Christopher Månsson. Han valgte å amerikanisere barnas etternavn fordi naboene slet med uttalen av hans eget.

Og Christopher Månsson var sønn av Måns Andersson som forlot Sverige i oktober 1639.

Kriminell?

«Kalmar Nyckel» hadde seilt vestover en gang tidligere, og det var passasjerene fra den første turen som grunnla kolonien Nya Sverige.

– Mange på båten var enten soldater eller kriminelle, konstaterer David Emmi.

Måns Andersson var med på den andre turen, og om også han hadde en kriminell fortid vites ikke. For Bush holder det kanskje å vite at han kom fra Värmland.

SVENSK?: Det tror amerikanske slektsforskere, som har sporet Bush-slekten tilbake til Sillerud i Värmland. FOTO: REUTERS
SCANPIX