Amerikanerne er sjokkert over at sårede soldater har fått dårlig behandling når de kommer hjem fra krigene i Irak og Afghanistan. Nå tar president George W. Bush selv affære.

I en radiooverført tale lørdag kommer Bush til å si at han er dypt bekymret for hvordan enkelte soldater er blitt behandlet, melder BBC. Skandalen har allerede ført til at minister for hæren Francis Harvey og sjefen for et helsesenter i Washington har måttet gå av.

Bush lover nå å nedsette en tverrpolitisk kommisjon som skal overvåke hva slags behandling soldatene får.

Amerikanske medier har de siste dagene kunnet bringe historier om sårede soldater som er blitt innlosjert i rom med rotter og kakerlakker. Sykehuset Walter Reed i Washington, som er USAs mest kjente sykehus for krigsveteraner, får hard kritikk både når det gjelder de fysiske forholdene for pasientene og for et tunggrodd byråkrati.

– Dette er uakseptabelt for meg, det er uakseptabelt for vårt land, og det skal ikke fortsette, sier Bush i talen som lørdag ble offentliggjort på hjemmesiden til Det hvite hus.

Soldater som kommer hjem med store skader fra krigene i Irak og Afghanistan, anses som helter av de fleste amerikanere. Opplysningene om hvordan de er blitt behandlet, har skapt sterke reaksjoner blant folk flest.