Debatten raser i amerikanske aviser etter at FNs visegeneralsekretær Jan Egeland uttalte at mange rike land er gjerrigere nå enn da de var mindre rike.

"Gjerrig? Ja visst!"

Av en eller annen grunn har Bush-administrasjonen tatt Egelands uttalelse som en personlig fornærmelse. Både utenriksminister Colin Powell og presidenten selv har irettesatt Egeland og benektet at USA er gjerrig med nødhjelp.

New York Times har derimot brukt Egelands uttalelser til å gå til frontalangrep mot Bush-administrasjonens kutt i u-hjelpen. Under tittelen "Gjerrig? Javisst!" pekte den liberale storavisen på at USAs opprinnelige støtte til Sørøst-Asia var under halvparten av summen som republikanerne planlegger å bruke på å feire Bush' gjeninnsettelse i slutten av måneden.

Andre medier har kalt Egelands uttalelse en fornærmelse og stemplet New York Times som "upatriotisk".

Uansett har diskusjonen trolig bidratt til at USA flere ganger har hevet beløpet de har lovet til det flodbølgerammede området, slik at det nå er på 2,2 milliarder kroner. Og nå har George W. Bush personlig gitt 10.000 dollar (rundt 61.000 kroner) til hjelpeorganisasjoner, melder CNN.

Bush' talsmann Scott McClellan vil ikke si hvilke organisasjoner som fikk penger av Bush, men sier at presidenten valgte fra dem som er godkjent av det amerikanske Frihetskorpset.

Har lovet 22 milliarder

Det imponerer neppe FNs generalsekretær Kofi Annan, som på et givermøte i Indonesia ba om 977 millioner dollar, 6 milliarder kroner, til å dekke grunnleggende behov for fem millioner ofre for flodbølgekatastrofen de neste seks månedene.

Flodbølgen, som til nå har kostet 150.000 mennesker livet, er den verste naturkatastrofen FN noen gang har vært stilt overfor, sa FNs generalsekretær i en appell på toppmøtet om flodbølgekatastrofen, som åpnet i Indonesias hovedstad Jakarta i dag.

Verden har til nå lovet hjelp for 3,7 milliarder dollar, tilsvarende over 22 milliarder kroner, til katastrofeområdene. Det er mer enn hva som trengs til de umiddelbare behov, sa Kofi Annan. Men han understreket at det haster med å omsette løfter i kontante penger.

IKKE GJERRIG: George W. Bush har åpnet lommeboken.
REUTERS