De siste dagene har den ene avsløringen om feilaktig etterretningsmateriale fulgt den andre. Det hvite hus har for eksempel måttet innrømme at det var feil av Bush å beskylde Irak for å ha forsøkt å skaffe seg uranium fra Niger.

Bush er for tiden på reise i Afrika, men med stadig sterkere kritiske stemmer i hjemlandet ble han torsdag tvunget på banen.

— Jeg er helt sikker på at den avgjørelsen jeg tok var riktig. Jeg har ikke ett fnugg av tvil om at verden vil se sannheten i øynene når alt er brakt på bane, sa Bush.

Da han fikk spørsmål om uranium-saken, svarte Bush:

— Det kommer til å bli mange forsøk på å skrive om historiebøkene.

Demokratenes leder i Senatet, Tom Daschle, påpekte samme dag at historiebøkene ikke er skrevet ennå.

— Historien er ikke skrevet ennå. Faktisk blir den skrevet i dette øyeblikk. Og jeg tror at mens vi skriver historien vil vi også forsikre oss om at fakta er brakt på bordet, sa Daschle.

Uranium

Det hvite hus innrømmet tirsdag at Bush baserte seg på feilaktig informasjon da han i sin årlige tale om rikets tilstand hevdet at Irak hadde forsøkt å kjøpe uranium fra Niger. Man skal imidlertid ha oppfattet informasjonen som troverdig på det daværende tidspunkt.

Kilder BBC har snakket med avslører imidlertid at CIA gjorde Bush-administrasjonen oppmerksom på feilen ti måneder før Bush benyttet seg av informasjonen om Niger.

Mens USA har innrømmet at påstanden ikke holdt stikk, holder Storbritannia på sitt.

NTB

FORSVARER: President George Bush forsvarer USAs grunner til å gå til krig.
Foto: Reuters/Scanpix