Styret i Verdensbanken har gitt sin president Paul Wolfowitz frist til tirsdag med å svare på anklagene om at han brøt bankens interne regler da han sørget for at kjæresten ble forfremmet og fikk en kraftig lønnsøkning. Wolfowitz er invitert til å legge fram sin versjon av saken for styret.

I en uttalelse opplyser Verdensbankens styre at de tirsdag vil avgjøre hva som skal skje med Wolfowitz.

— Ledelseskrise

I en rapport som ble offentliggjort mandag kveld skriver utvalget at Verdensbankens styre må vurdere «om Wolfowitz vil være i stand til å bidra med det lederskapet som er nødvendig for å sikre at banken kan fortsette å utføre sitt mandat».

Rapporten slår videre fast at det er «en krise i ledelsen» i Verdensbanken og at Wolfowitz satte sine egne interesser foran bankens.

Den tidligere viseforsvarsministeren har vært under kraftig press om å gå av siden hans innblanding i kjærestens forfremmelse kom for dagen i begynnelsen av april. Wolfowitz ba om unnskyldning for måten han håndterte saken på, men han har senere antydet at det pågår en svertekampanje mot ham, satt i scene av motstandere av Irak-krigen og hans kamp mot korrupsjon i fattige land.

Ingen avstemning? Flere europeiske land, blant dem Norge, har vært kritiske til at Wolfowitz fortsetter som Verdensbanksjef, men Bush-administrasjonen har hele veien stilt seg bak ham.

En talskvinne for USAs finansminister Henry Paulson sier det ikke kommer fram noe i den siste rapporten som tilsier at Wolfowitz bør trekke seg. Kilder i Verdensbanken sier USA mandag likevel forsøkte å få rapporten utsatt.

Washington Post skrev i helga at Verdensbankens styre ikke ønsker en avstemming om Wolfowitz skjebne, fordi dette kan være en provokasjon for Verdensbankens største aksjeholder USA.

I stedet heller medlemmene mot å vedta en mistillitsresolusjon mot Wolfowitz i håp om at dette vil overtale ham til å trekke seg.

STEPHEN CHERNIN