Advarslene førte til at politi og andre etterforskningsorganer ble satt i alarmberedskap i forrige sommer, opplyser Ari Fleischer, som er talsmann for Det hvite hus.

Det hvite hus presiserer imidlertid at advarslene dreide seg om en tradisjonell kapring og ikke om terrorister som ville bruke flyene i selvmordsaksjoner. Den amerikanske fjernsynskanalen CBS meldte onsdag at Bush skal ha blitt fortalt at eventuelle terrorangrep fra bin Laden kunne involvere kaprede fly.

Kunngjøringen fra Det hvite hus går rett inn i debatten om hvorvidt amerikanske myndigheter overså advarsler om terrorfaren før 11. september. The New York Times skrev onsdag at en FBI-agent flere måneder før terrorangrepene oppfordret sine overordnede til å sette i gang etterforskning av menn fra Midtøsten som studerte på amerikanske flyskoler.

I et memorandum skrev agenten at Osama bin Laden muligens sendte studenter til amerikanske flyskoler for å få islamske militante på plass i den sivile luftfartsindustrien rundt omkring i verden. Robert S. Mueller, som ble direktør i FBI to uker etter terrorangrepene 11. september, har innrømmet at FBI ikke tok memorandumet alvorlig nok.

(NTB)