— Amerika har talt!

Slik begynte president Bush sin seierstale.

— Vi har hatt en lang natt, en flott natt, sa Bush.

Før han penslet over på et forsonende spor. Som John F. Kerry tidligere i kveld, er også den sittende presidenten opptatt av at et splittet USA skal finne sammen.

George W. Bush henvendte seg spesielt til alle dem som ikke har stemt på ham:

— For at denne nasjonen skal bli sterkere og et bedre sted, trenger jeg deres støtte. Jeg vil jobbe for å få den, jeg vil gjøre alt for å få deres tillit. Vi er et land, en konstitusjon og har en fremtid som binder oss sammen. Når vi jobber sammen, er det ikke grenser for Amerikas storhet, sa Bush ta han talte til nasjonen.

Mitt livs kjærlighet

«Fire nye år», «fire nye år» ropte elleville tilhørere i Washington, da Bush, konen Laura og tvillingdøtrene Jenna og Barbara spaserte triumferende inn på podiet.

Også John F. Kerry fikk et par solide, verbale klaps på skuldrene.

— Han har levert en inspirert kampanje, og kan være stolt over sin innsats. Han ringte personlig, og gratulerte meg på storsinnet vis med valgseieren. Jeg og Laura hilser ham og konen Teresa, sa Bush.

— Laura er mitt livs kjærlighet. Jeg er glad også dere elsker henne. Jeg vil også takke døtrene mine, som har deltatt i pappas siste valgkamp. Også vil jeg takke foreldrene mine (George Bush og Barbara Bush, journ. anm.) for deres kjærlighet, fortsatte han.

Bush fant også tid til å takke Karl Rowe, mannen bak hele kampanjen. Det onde geniet, som mange ynder å kalle ham.

— Jeg vil takke Karl Rowe. Arkitekten, sa Bush.

Før han på tradisjonelt vis avsluttet:

God bless you. God bless America.

Rørt Kerry

En slagen John Kerry talte tidligere i kveld til nasjonen.

— Vi kan ikke vinne dette valget. Jeg gratulerer president George W. Bush, sa han.

Med en solid klump i halsen, gikk John Kerry endelig på talerstolen klokken 20.00 i kveld og innrømmet at han ikke makter å innta Det hvite hus.

— Jeg gjorde mitt beste for å uttrykke mine visjoner og mitt håp for USA, sa Kerry til fremmøtte demokrater i salen i Boston.

Og videre:

— Vi gjorde dette til et tett race, selv om mange ikke trodde det var mulig. Det vi har startet, skal ikke stoppe her.

Kerry brukte mye tid på å understreke hvor viktig det er at et splittet USA nå finner sammen.

— Jeg håper dette er begynnelsen på en prosessen hvor sår kan begynne å gro. Vi er Amerika. Amerika beveger seg alltid fremover. America is not just great. America is good, sa han.

Og avsluttet slikt:

— Gud velsigne USA. Takk for meg.

Ringte Bush

Tidligere i kveld ringte Kerry president George W. Bush. Det er Kerrys talskvinne, Stephanie Cutter, som forteller om den forsmedelige telefonsamtalen for demokratenes presidentkandidat.

Ifølge BBC var det en kort telefonsamtale onsdag formiddag lokal tid der Kerry gratulerte Bush med seieren og understreket behovet for at amerikanerne står samlet.

I telefonsamtalen beskrev Kerry president Bush som en «imponerende og verdig motstander», opplyser talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan.

— Du førte en tøff kampanje. Jeg håper du er stolt over innsatsen din. Det burde du være, sa Kerry til Bush.

Valgkampen frem mot tirsdagens presidentvalg er blitt beskrevet som en av de skitneste på mange år, men det var en vennlig Kerry som ringte og gratulerte president Bush, ifølge talsmann McClellan.

Det er ventet at Kerry ville komme med en offisiell erklæring rundt 19.30 norsk tid og at Bush kommer med sin erklæring klokken 21 norsk tid.

Sjanseløs

Kerry erkjente nederlaget etter at han var kommet til den konklusjon at han ikke har noen sjanser til å vinne den avgjørende delstaten Ohio, uansett hvordan det går med opptellingen av de gjenværende provisoriske stemmene og forhåndsstemmene.

Tidligere i dag nektet Kerry å godta nederlaget, noe som fikk president Bush til å utsette sin seierstale.

SEIERHERREN: George W. Bush på vei inn til seierstalen, sammen med konen Laura.
REUTERS
SANNHETENS ØYEBLIKK: Her blir president George W. Bush gratulert av senator John Kerry.
REUTERS
TRER AV: John Kerry takker sine medspillere for innsatsen under et dagen derpå-arrangement i Boston onsdag kveld.
REUTERS
INNSER TAPET: Elendig stemning ved Kerrys valgvake i Boston i natt.
REUTERS
GJØR SIN PLIKT: John F. Kerry stemmer sammen med datteren Vanessa.
<b>STUEVARM:</b> Presidenten fulgte valgthrilleren fra stuekroken sammen med familien. Nå kan han sannsynligvis belage seg på fire nye år i Det hvite hus.
REUTERS