Rangoon: Lørdag blir Burmas opposisjonsleder og demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi 65 år, og det vil bli feiret med markeringer og demonstrasjoner over hele verden.

I Burma planlegger Suu Kyis tilhengere å arrangere en bursdagsfest i Rangoon. Bursdagsbarnet selv kan ikke delta ettersom hun sitter i husarrest, noe hun har gjort nesten sammenhengende i 15 år.

Det er vanskelig uten Suu Kyi i ledelsen. Men vi gjør vårt beste

Min Zaw

Men medlemmene av opposisjonspartiet NLD skal hylle sin leder ved på plante 20.000 ungtrær rundt om i Burma.

— Det er vanskelig uten Suu Kyi i ledelsen. Men vi gjør vårt beste, for vi har sett hvordan hun har kjempet for folket, sier Min Zaw, medlem av NDL.

Artikkelen fortsetter under bildet

HO

EN STOL TOM: "The Elders" ("De eldre") er en gruppe eldre statsledere som møtes for å gi råd til dagens ledere. Under sitt møte i Johannesburg forleden markerte de at en stol står tom: Aung San Suu Kyis. Fra v.: Martti Ahtisaari, Graca Machel, Ela Bhatt, Kofi Annan, Jimmy Carter, Lakhdar Brahimi, Mary Robinson, Fernando Henrique Cardoso, Desmond Tutu, Gro Brundtland. Gruppens grunnlegger, Nelson Mandela, var ikke til stede.

I USA er det planlagt flere demonstrasjoner til støtte for Suu Kyi, blant annet utenfor kongressbygningen i Washington. Markeringer blir det også fra Sør-Afrika i sør til Norge i nord, Sør-Korea i øst til Canada i vest.

I Oslo vil Burma-nettverket på Stortinget markere dagen med kakefest i stortingsrestauranten fredag.