Burma prioriterer å motta nødhjelp og er ennå ikke klar til å ta imot utenlandske hjelpe— og redningsarbeidere, het det i en erklæring fra militærjuntaens utenriksdepartement fredag.

Det var onsdag at hjelpearbeiderne som kom på et fly fra Qatar sammen med noen journalister, ikke fikk gå i land og ble sendt tilbake med samme fly. Flyet fikk landingstillatelse fordi burmeserne trodde det bare fraktet forsyninger.

Hjelpearbeiderne som venter i Bangkok kan ikke vente å få visumsøknadene sine besvart ennå, siden visumkontoret er stengt fredag på grunn av helligdag i Burma og ikke åpner igjen før til mandag.

Millioner rammet Ifølge FN kan så mange som halvannen million mennesker ha blitt alvorlig rammet av syklonen som feide inn over det lavtliggende deltaområdet i den sørlige delen av Burma. Myndighetene har opplyst at 23.000 mennesker mistet livet, men USA mener at så mange som 100.000 kan være døde.

En uke etter at syklonen rammet, venter hundretusener av mennesker fortsatt desperat på hjelp i de hardt rammede byene og landsbyene i Irrawaddy-deltaet. Så mange som 1 million mennesker kan ha mistet sine hjem.

FNs matvareprogram WFP og Røde Kors sier de endelig har begynt å få lov til å fly inn nødhjelp etter at Burmas militærjunta i det lengste drøyde med å gi grønt lys. Men USA venter ennå på tillatelse til å komme til unnsetning med sine militære styrker.

Fire amerikanske marinefartøyer var fredag på vei til kysten av Burma, mens amerikanske helikoptre og lastefly fra luftvåpenet har kommet til nabolandet Thailand med forsyninger.

USAs forsvarsminister Robert Gates sa at USA står klar til å hjelpe med en gang, og at det ville være en tragedie om forsyningene USA tilbyr ikke blir brukt.

Vestlig press Flere vestlige land trappet opp presset på juntaen for å slippe dem til med humanitær hjelp, men ikke alle land er enige om hvordan verden skal påvirke juntaen.

USA leder an i appellene til juntaen om å åpne dørene for hjelp og har til og med vurdert å droppe forsyninger fra fly uten tillatelse fra Burma.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier at fordi verden har et ansvar for å beskytte truede befolkninger, har man derfor rett til å tvinge juntaen til å ta imot hjelp.

Men torsdag ble hans forsøk på å få FNs sikkerhetsråd til å vedta en resolusjon om saken og høre på en orientering fra FNs nødhjelpskoordinator John Holmes avvist av Kina og Indonesia. De advarte mot å «politisere» katastrofen.

Thailands statsminister Samak Sundaravej sa fredag at han reiser til Burma i helgen for å prøve å overtale juntaen til å åpne dørene for hjelpen.

Ingen tegn til hjelp Vitner har sett få tegn til hjelpearbeid fra burmesiske myndigheters side i deltaet som ble oversvømmet av flodbølgen som fulgte med syklonen.

En million husløse ofre kjemper for å avverge sult og sykdom mens juntaen er opptatt av å holde redningsarbeidere unna og ellers forberede en planlagt folkeavstemning om en ny grunnlov lørdag.

I radiomeldinger fredag oppfordret juntaen befolkningen til å stemme ja i folkeavstemningen, uten å nevne syklonen. «Om dere er patriotiske og elsker fedrelandet, må dere stemme ja,» het det i en av reklamespotene.

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyis parti ba fredag juntaen om å utsette avstemningen på grunn av situasjonen som har oppstått etter syklonen.

– I denne situasjonen er det ikke rett tid å avholde en folkeavstemning, sa talsmann for Den nasjonale demokratiligaen, Nyan Win.

For mange av ofrene er det et spørsmål om tid om de skal overleve når det er mangel på vann og mat og nødhjelp ikke kommer.

Hjelpeforsyninger pipler så vidt inn i områdene der råtnende lik fyller elveløp og kanaler.

Hittil er elleve fly kommet med forsyninger til Rangoon, men hjelpeorganisasjonene sier det trengs hundrevis av flylaster med nødhjelp for å avverge nye katastrofer.

Scanpix/Reuters
REUTERS/ SCANPIX
REUTERS