Munken Shin Gambira ledet den såkalte munkealliansen som spilte en viktig rolle under demonstrasjonene mot militærregimet i 2007.

27-åringen ble pågrepet og senere dømt til 68 års fengsel, men er nå løslatt fra Kalay-fengselet, opplyser aktivister i Burma.

Bekrefter

— Hittil er åtte politiske fanger, blant dem Shin Gambira blant de 400 fangene som ble løslatt fra Kalay i dag, opplyser menneskerettsadvokaten Aye Myint.

En annen ledende dissident, den populære komikeren Zarganar, er også løslatt fra fengselet. Han ble pågrepet etter å ha kritisert regimet i juni 2008.

— Jeg har snakket med ham, han er fri, bekrefter svigerinnen Ma Nyein.

Ifølge burmesisk fjernsyn vil 6.359 fanger bli løslatt de kommende dagene, først og fremst eldre, syke, invalide og fanger som har vist god oppførsel og «karakter».

Ifølge de politiske fangenes organisasjon (AAPP), som har tilhold i nabolandet Thailand, er det minst 50 politiske fanger blant dem som hittil er løslatt.

Ingen trussel

En rekke land har lenge krevd at regimet i Burma måtte løslate de politiske fangene i landet.

En regjeringsoppnevnt menneskerettskommisjon oppfordret tidligere i uka president Thein Sein til å etterkomme kravet og gi amnesti til politiske fanger.

«Løslatelsene vil ikke utgjøre noen trussel mot stabiliteten i landet», skrev kommisjonen i et åpent brev til presidenten.

Menneskerettsgrupper anslår at det er mellom 1.300 og 2.000 politiske fanger i Burma, blant dem demokratiforkjempere, journalister og jurister.