I småbyen Pyinzalu skal bare 400 av rundt 4.000 innbyggerne ha overlevd.

En diplomat sa etter et møte med Burmas utenriksminister mandag at det foreløpige dødstallet var satt til over 10.000, mens 3.000 fortsatt var savnet. Internasjonale hjelpeorganisasjoner har bare villet anslå tallene til «flere tusen».

Utenriksminister Nyan Win gjentok tallene i en fjernsynstale rett etter møtet og bekreftet også at myndighetene er positive til å motta hjelp fra utlandet.

– Ifølge de siste opplysningene har over 10.000 mennesker mistet livet. Men nye opplysninger kommer inn, og tallet kan stige, sa han.

Takket Thailand

Han takket for et tilbud om hjelp fra Thailand om å sende mat og medisiner.

– Vi ønsker slik hjelp velkommen fra andre land også, for folket vårt har vanskeligheter, tilføyde han.

Det nye tallet på døde ble dramatisk oppjustert i løpet av mandag. Om morgenen var tallet på omkomne fortsatt 350, som det ble oppjustert til søndag.

Ifølge FN er flere hundre tusen mennesker uten tak over hodet. De fleste av disse har heller ikke tilgang til rent drikkevann.

Norge vil bidra med 10 millioner kroner til de syklonrammede i Burma, opplyser Utenriksdepartementet.

Venter på hjelp

Både hjelpeorganisasjoner og Burmas myndigheter har vansker for å få fram hjelpen til ofrene for syklonen.

– Regjeringen har like store problemer som alle andre med å skaffe seg full oversikt. Veiene er ikke farbare, og det vil ta tid å nå fram til de mange små landsbyene som ble rammet, sier Terje Skavdal som koordinerer FNs hjelpearbeid i regionen.

Militærjuntaen er samtidig skeptisk til å gi utenlandske hjelpeorganisasjoner fritt spillerom, noe som også hemmer redningsarbeidet.

– Slik er situasjonen for utenlandske hjelpearbeidere. De fleste hjelpeorganisasjonene benytter seg av lokalt ansatte, som har større bevegelsesfrihet, forteller Skavdal.

36 fanger drept

Samtidig meldes det at politi og soldater har drept 36 fanger i et fangeopprør i Burmas mest beryktede fengsel, Insein-fengselet. Opprøret brøt ut etter at stormen rammet Rangoon og fengselet, der tak ble revet av flere av bygningene.

Politi og fengselsvakter drev rundt 1.000 fanger sammen i en stor hall og låste dårene, opplyser menneskerettsorganisasjonen Assistance Association for Political Prisoners Burma (AAPPB), som har kontorer i Thailand.

Fangene skal ha tent bål for å varme seg, men tykk røyk fylte fort bygningen og utløste kaos. Politi og militære ble innkalt og begynte å skyte mot fangene.

–36 ble drept øyeblikkelig, mens 70 ble såret, sier AAPPB i en uttalelse. Organisasjonen regnes som en av de mest pålitelige om burmesiske forhold.

Folkeavstemning

I Rangoon, der det bor over 5 millioner mennesker, organiserte buddhistmunker opprydningsarbeidet flere steder.

– Oppryddingen er så vidt begynt, og dette vil ta lang tid. Ødeleggelsene er store, opplyser en vestlig diplomat i byen.

Til tross for syklonens herjinger, fastholdt militærjuntaen mandag at den planlagte folkeavstemningen om en ny grunnlov skal holdes 10. mai som planlagt.

Avstemningen er en del av det juntaen omtaler som «et veikart til demokrati», men det nye grunnlovsutkastet sikrer ifølge kritikerne at de militære beholder mye av sin kontroll.

HO