Resultater fra de siste valgdagsmålingene søndag viste at Bulgarias eks-konge har vunnet parlamentsvalget med rundt 43 prosent av stemmene. Det er det dobbelte av hva den sittende regjeringskoalisjonen Forente demokratiske krefter, UDF, skal ha fått.

Naturlige samarbeidspartnere — UDF vil være naturlige samarbeidspartnere for Simeons nasjonale bevegelse, sa en av bevegelsens ledere, Plamen Panayotov, søndag. Sittende statsminister Ivan Kostov har foreløpig avslått dette tilbudet, men hans partikollega Stefan Sofianski, den populære borgermesteren i hovedstaden Sofia, sier at den beste løsningen for Bulgaria er en bred samingsregjering.

Rentefrie lån Simeons politiske bevegelse ble grunnlagt i april, etter at grunnlovsdomstolen først hadde stanset bevegelsen med henvisning til tekniske formaliteter.

Det meste av sitt voksne liv har eks-kongen tilbrakt i Spania som forretningsmann, og ambisjonene hans er ikke små på gamlelandets vegne. Han har lovet å gjøre det fattige landet rikt igjen innen 800 dager. Simeon lover blant annet rentefrie lån for mindre næringsvirksomhet og lønnsøkninger for politi og lærere.

Kostov har kalt Simeons valgprogram populistisk. Selv kom han til makten i 1997, da Bulgaria var i dyp økonomisk krise. Kostov har ført en stram utgiftspolitikk etter krav fra Det internasjonale pengefondet.

Fattig lillebror Anklager om korrupsjon har imidlertid svertet regjeringspartiet UDF, selv om Kostovs regjering har klart å stagge inflasjonen og planlegger framtidig medlemskap i EU. Men Bulgaria er likevel den fattige lillebroren blant EU-kandidatene, med en offisiell arbeidsløshet på 18 prosent.

Simeon har lovet å fortsette arbeidet med å føre Bulgaria inn i både EU og NATO.

— Kongen vil gi dem alle en lærepenge. Han kommer til å vise dem at de ikke kan gjøre akkurat hva de vil. Folk er trøtte og leie av å bli plyndret igjen og igjen, sa den middelaldrende elektrikeren Petar Zlatev da han avla sin stemme søndag.

Tabu Bulgarias 64 år gamle tidligere konge ble styrtet av kommunistene i 1946 ved en manipulert folkeavstemning, og kan bli den første østeuropeiske monark som kommer til makten siden jernteppet falt.

Navnet hans var tabu under Bulgarias kommunistiske regime, men han ble likevel ikke helt glemt. Da han kom tilbake til hjemlandet igjen, for første gang i 1996, ble han møtt av tusenvis som ønsket ham velkommen og ropte "Vi vil ha vår konge!".

Enkelte politikere frykter at den tidligere kongen, som aldri har abdisert, har planer om å gjeninnføre monarki i landet.

KONGE-SJEF: Bulgarias eks-kong Simeon kan bli sjef for en ny regjering i landet etter valget søndag. I så fall blir han den første detroniserte europeiske monark som vender tilbake til makten. Foto: SCANPIX