I Bulgaria og Romania venter man spent på at EU-kommisjonen den 16. mai skal kunngjøre om den anbefaler at de to landene får bli medlemmer av EU som planlagt 1. januar 2007, eller om de må vente til 2008. Romania antas å få grønt lys, men det hersker fortsatt noe usikkerhet om Bulgaria, først og fremst på grunn av den omfattende organiserte kriminaliteten i landet.

– Mafiaen er overalt. Den organiserte kriminaliteten gjennomsyrer samfunnet fra øverst til nederst, sier forretningsmannen Ivan Kutzarova (53).

Sammen med sin kone Kristina (52) driver han en bedrift med rundt 100 ansatte som blant annet er leverandør av elektronisk design til det danske industriselskapet Danfoss.

– Vi kan ikke bekjempe mafiaen alene. Hvis vi slipper inn i EU vil vi få bedre kontroll. Hvis ikke, vil mafiaen bare bli styrket, sier Ivan Kutzarova.

Utenriksminister Ivailo Kalfin innrømmer at Bulgaria har problemer med organisert kriminalitet og kor-rupsjon, og at reformene ennå ikke har gitt den ønskede effekt. Men EU-medlemskapet vil skape bed-re betingelser for reform, fastholder han.