Den argentinske hovedstaden lever for tiden på ingen måte opp til navnet «god luft». Røyken fra gressbrannene på pampasen ligger som et tett teppe over millionbyen, og trenger inn i både boliger og kontorer.

Fredag ble røyken så ille at innenriksflyplassen måtte stenge en periode. Hovedveier nord for Buenos Aires måtte stenges, etter at minst ni mennesker mistet livet i trafikkulykker forårsaket av dårlig sikt. Satellittbilder viser at røykteppet driver helt over Rio de la Plata til Uruguay.

Skylder på kvegeiere

Myndighetene skylder på kvegeiere, og anklager dem for å ha startet gressbranner på 70.000 hektar beiteland. Innenriksminister Forencio Randazzo har gitt Argentinas Økokrim beskjed om å etterforske hvem som står bak brannene.

– Vårt mål er å finne de ansvarlige, sier han.

Kvegbøndene har avvist anklagene, og hevder de blir framsatt for å lede oppmerksomheten vekk fra striden mellom regjeringen og bøndene om en nyinnført eksportskatt på jordbruksprodukter.

Kvegbønder bruker ofte branner for å rydde vegetasjon og klargjøre beiteland for en ny vekstsesong. Men det er ikke vanlig at røyken fra disse brannene skaper problemer i hovedstaden.

Ekstrem tørke

Sergio Rusak, leder for landets brannvesen, sier problemene skyldes ekstrem tørke i beiteområdene kombinert med en nordlig vindretning, som er uvanlig på denne årstiden i Argentina.

Forsøk på å få brannene under kontroll har vært fånyttes, og meteorologene har heller ingen trøst til hovedstadens innbyggere: Vinden vil fortsette i samme retning i flere dager framover.

Mens de venter på at vinden skal snu, tømmer innbyggerne i Buenos Aires apotekene for øyedråper, inhalatorer og støvmasker. Sykehusene melder at de får inn langt flere pasienter med pusteproblemer.

En kvinne dekker munnen med et skjerf, for å beskytte seg mot den tette røyken fra enorme gressbranner utenfor Argentinas hovedstad Buenos Aires.
SCANPIX
Joggere trosser tett røyk i Argentinas hovedstad Buenos Aires. Byen har vært plaget av røyk fra enorme gressbranner på pampasen i flere dager.
SCANPIX
Røyk fra enorme gressbranner ligger tett over Argentinas hovedstad Buenos Aires, og har tvunget myndighetene til å stenge en flyplass og flere hovedveier.
SCANPIX