London: Storbritannias dronning Elizabeth åpnet tirsdag Parlamentet med sedvanlig pomp og prakt, men med en trontale som bærer bud om magrere tider.

Dronningen kjørte i en staselig vogn fra Buckingham Palace til Parlamentet der hun leste opp trontalen hvor regjeringen la frem sitt politiske program.

Mer makt til EU

Reduksjon av budsjettunderskuddet og å sikre økonomisk vekst er de viktigste punktene i programmet til den nye koalisjonsregjeringen, bestående av De konservative og Liberaldemokratene. Regjeringen foreslo også ny lovgiving som åpner for folkeavstemning før mer makt kan overføres til EU.

Seremonien der dronningen leser opp trontalen med regjeringens politiske program er gjennomtrukket av tradisjoner og symboler som går århundrer tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet

POOL

DRONNINGENS LIVVAKTER gjennomsøkte, som tradisjonen tilsier, kjeller i Parlamentet før dronningen selv kunne komme. Gissel

Den speiler en historie der forholdet mellom de folkevalgte og monarken ikke alltid har vært like fredelig. Blant annet gjennomsøker dronningens livgarde kjelleren i Westminster slott, der Parlamentet holder til, før hun kan ankomme bygningen. Dette for å hindre en gjentakelse av 1605, da Guy Fawkes forsøkte å sprenge Parlamentet i luften. En gruppe politifolk gjennomfører et mer moderne søk etterpå.

Det er også tradisjon for at et av medlemmene av regjeringspartiet i Parlamentet må oppholde seg i Buckingham Palace som et «gissel» for å sikre at dronningen vender helskinnet tilbake.