JAN TYSTAD

Alastair Campbells samboer Fiona Millar, Cherie Blairs pressetalskvinne, har allerede sagt at hun vil gå av i september. Hun og Cherie er heller ikke på bølgelengde lenger. Dermed er det slutt på at duoen Campbell/Millar sitter bak kulissene og trekker i trådene. Slike «spin doctors» har fått stor makt under Blairs styre. Og fordi de ikke er valgt, kan de ikke stilles til ansvar overfor parlamentet eller velgerne.

Alastair Campbell startet en krig mot BBC etter at BBC sendte ut en nyhetsmelding om at Statsministerens kontor hadde «spritet opp en rapport» om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Krisen ble forsterket da David Kelly ble funnet død.

BBC bekreftet deretter at Kelly hadde vært kilde i flere programmer. Campbell forlangte igjen en unnskyldning og opptrådte hysterisk overfor BBC mens sjefen Tony Blair reiste rundt i Asia.

En «katastrofe»

Mange Labour-tilhengere er enige med tidligere minister og nestleder i partiet, Lord Hattersley, som i et fjernsynsintervju torsdag erklærte: «På grunn av Alastair Campbell oppførsel som nærmest var hysterisk, kommer denne saken til å fortsette og overskygge mange andre viktigere saker som regjeringen har ansvaret for. Dette er slik en PR-medarbeider ikke skal opptre».

Hva som videre kommer til å skje er avhengig av Lord Huttons rapport om bakgrunnen for David Kellys dødsfall.

Talsmann

Statsminister Tony Blair tar nå ferie og drar til Barbados i tre uker. Han tar med seg mange problemer, ikke minst hva han skal gjøre uten Alastair Campbell. Han har sagt i private samtaler med regjeringsmedlemmer at han ikke kan klare seg uten denne pressetalsmannen, men det er tydelig at det må ta slutt etter Kelly-affæren.

Alastair Campbell har hatt en ualminnelig stor innflytelse over Tony Blair. Han har sørget for at vanskelige regjeringsmedlemmer som Peter Mandelson, Mo Mowlam og Clare Short er blitt fjernet.

Campbell har dyrket journalister fra regjeringsvennlige aviser som The Times, The Guardian og Financial Times, mens han har gjort det vanskelig for journalister fra Daily Mail, Daily Telegraph og Daily Mirror å skaffe seg nyheter.

BBC

I likhet med mange tidligere regjeringer har også Tony Blairs statsråder begått den tabben at de går til krig mot BBC. Labour-statsministeren Harold Wilson raste mot BBC på 1960-tallet, den konservative statsminister Margaret Thatcher klarte å få BBC-sjefen Alistair Milne fjernet i 1980-årene og nå er Campbell i gang med en ny krig og statsrådene truer med at de skal ta lisenspengene fra BBC og tvinge frem privatisering.

Jo flere politikere som raser mot BBC, jo sikrere kan man være på at den statlige kringkastingen klarer å holde på sin objektivitet og være like kritisk mot regjeringens medlemmer, som mot opposisjonspolitikerne. BBC har allerede vunnet det første slaget, fordi Campbell skal ifølge BBC og britisk presse, gå av.