Statsminister Ariel Sharon anklager Arafat for å være direkte ansvarlig for angrepet mot en buss med jødiske bosettere på den okkuperte Vestbredden onsdag kveld, som kostet ti israelere livet og såret nærmere 30.

På Gaza-stripen sprengte to palestinere seg i lufta inne i en jødisk bosetting, men denne aksjonen kostet bare selvmordsbombernes egne liv.

Den ytterliggående Hamas-bevegelsen og al-Aqsa-martyrenes brigade, en gruppe som er knyttet til Yasser Arafats Fatah-bevegelse, påtok seg ansvaret for angrepene.

Beslutningen om å bryte all kontakt med palestinernes president ble tatt av Sharons såkalte sikkerhetskabinett natt til torsdag.

— Direkte ansvarlig

— Israels regjering ser Arafat som direkte ansvarlig for serien av dødelige terrorangrep, og fastslår derfor at Arafat ikke lenger er relevant. Kontakten med ham vil derfor opphøre, het det i en kunngjøring etter møtet.

Sharon-regjeringen besluttet samtidig å iverksette massive militæroperasjoner mot de palestinske selvstyreområdene, og kort tid etter angrep israelske jagerfly og kamphelikoptre installasjoner på Vestbredden og Gaza-stripen.

Palestinernes informasjonsminister Yasser Abed Rabbo ba natt til torsdag USA om å legge press på Sharon for å få ham til å innstille angrepene.

– De siste 48 timene har Israel drept minst 13 palestinere, og vi har ikke hørt en eneste amerikaner beklage alle disse forbrytelsene, sa Rabbo.

(NTB)

ISFRONT: Israel bryter nå all kontakt emd Yasser Arafat.
Arkivfoto: Reuters/Scanpix