— Jeg begynte å skjelve og gråte, det er en ubeskrivelig følelse, man håper bare at alt stopper snart og at det ikke blir kraftigere, forteller Gabriela Sanchez (24) etter et kraftig etterskjelv i Chile tordag.

Familien hennes bodde 15 år i Bergen før de flyttet til Graneros, 10 km fra Rancagua i Chile, for å studere.

— Her hjemme måtte vi holde oss til noe for ikke å falle ned, og pappa holdt TV-en så heller ikke den skulle falle. Vi var ganske skremt, og begynte etter hvert å be til Gud. Når skjelvet begynte å roe seg litt kunne vi se at folk løp alle veier, sikkert for å nå hjemmene sine så raskt som mulig, sier hun.

Hver dag opplever de nye etterjordskjelv.

Utsatt bryllup

Gabriela skulle gifte seg med sin Joan 27. februar, dagen det store jordskjelvet kom.

— Vi våknet midt på natten og var kjemperedde. Vi dro rundt til familien for å se hvordan de hadde det, og det kom hele tiden nye skjelv. Jeg klarte bare å tenke på bryllupet mitt som nå var ødelagt, og ble liggende å gråte i sengen hele dagen, sier hun.

Det planlagte bryllupet skulle ha 200 gjester og kjente, innleide artister. Nå var strøm, vann og telefonnettet borte, og de fleste veiene var stengt etter ødeleggelsene. Familien så seg nødt til å avlyse.

— Alt gikk i vasken, og vi sto igjen med kjempemasse mat uten strøm til nedkjøling. Men dagen etter begynte pappa og mannen min å snakke om at vi måtte gjennomføre bryllupet likevel.

Mye kjærlighet

De spredde ryktet om festen så godt de kunne, og en dag forsinket sto bryllupet uten vann, strøm og artister. Til tross for omstendighetene møtte 130 av gjestene opp.

— Vi fikk tak i et aggregat som ga nok strøm til pastorens mikrofon og til å lage til litt mat. Alle stilte opp og støttet oss. Det var så mye kjærlighet der at bryllupet ble fint likevel. Vi fikk oppleve at livet går videre uansett, sier Sanchez.

Klokken åtte ble det mørkt, så da var festen over.

Les også: Suazo scoret for jordskjelvofrene i Chile

Får hjelp fra Norge

Gabriela har bodd i Bergen i 15 år sammen med faren Julian, moren Isabel og lillebroren Rodrigo. Frem til 2007 bodde de i Arna.

— Vi har venner og familie igjen i Norge som var veldig bekymret for oss etter jordskjelvet. Vi svarte at det gikk bra med oss og at vi ikke trengte noen ting, men at de kunne gjøre masse for andre folk i Graneros og rundt om som ble hardt rammet av jordskjelvet, forteller hun.

Venner av familien begynte å sende penger, og det ble kjøpt inn matvarer og hygiene artikler.

— Vi har reist rundt til forskjellige steder i Graneros delt ut det vi hadde handlet inn, pluss godteriposer til barna. Det var utrolig opplevelsesrikt å se alle smilene vi fikk frem. Folk glemte for en stund hva de gikk gjennom, og det ga dem glede og håp.

HJELPER ANDRE: Familien har nå startet kampanjen «Norge hjelper jordskjelvsofrene i Chile».

Hardt rammet

Sunniva Grimstad Nilsen (28) ble kjent med Gabriela og familien da hun bodde i Bergen. Da hun hørte om innsamlingskampanjen opprettet hun en egen Facebook-gruppe som en informasjonskanal mellom Norge og Chile.

— Jeg var fast inventar hos familien da de bodde i Arna. Det første jeg tenkte da jeg hørte om jordskjelvet i februar var «Hva skjer med Gabrielas bryllup?». Så nær kan en være sin egen nesetipp. Men etter hvert gikk det opp for meg at det var mange som ble hardt rammet, sier Grimstad Nilsen.

Jordskjelvet i Chile har kommet litt i skyggen av katastrofen på Haiti.

— Forholdene er nok verre der, men for dem som har mistet hjemmet sitt og sine nærmeste hjelper det ikke at andre har det verre eller at flere er døde et annet sted. Derfor er det viktig å hjelpe ofrene i Chile også, sier hun.

Ifølge Gabriele Sanchez er det så langt samlet inn 15.000 kroner.

— Prisene på mat er lavere her enn i Norge og vi har hjulpet rundt 100 familier, sier hun.

RØRT: Gabriela får en hilsen fra sine norske venner på bryllupsdagen.
FEIRING: - Alle stilte opp for at vi skulle få gjennomføre bryllupet, forteller Gabriela.
RUINER: Mange halvraserte hus må rives for at de ikke skal falle over folk.
UTDELING: Gabriela Sanchez deler ut mat og hygieneartikler til trengende naboer.
MAT: Familien deler ut hermetikk og tørrvarer som kan lagres uten strøm.
GIR IKKE OPP: Et chiliensk flagg er satt opp i ruinene etter jordskjelvet.