Fredag 29. april gir Kate Middleton og Prins William hverandre sitt ja i London. Det betyr millionbutikk for souvenirselgere over hele Storbritannia. Nøkkelringer, krus, tallerkner, sølvskjeer og toalettseter utsmykket med bilder av de lykkelige selges som varmt hvetebrød til samlere verden over, skriver Aftenposten.

Salgsoverskudd

Bryllupsfeberen har skapt håp om at de unges lykke også kan utgjøre lykken for britisk økonomi. Ifølge Centre for Retail Research vil salget av bryllupsrelaterte effekter utgjøre 222 millioner pund, noe som tilsvarer nesten 2 milliarder kroner, ifølge Financial Times.

Verdict Research tror på enda høyere salg, og estimerer en økonomisk opptur på hele 620 millioner pund, som tilsvarer 5,5 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. I tillegg kommer en generell økt interesse for det britiske kongehuset, som vil kunne trekke flere turister til landet.

— Ønsketenkning

Men det faktum at Kate og Williams bryllupsdag også utgjør en offentlig fridag, senker håpet om en nasjonal økonomisk vinning. Det britiske småbedriftsforbundet har nemlig regnet ut at det økonomiske tapet av en ekstra offentlig fridag vil utgjøre 6 milliarder pund, altså over 50 milliarder kroner.

— Det er ønsketenking at dette skulle få folk til å føle seg betraktelig bedre eller bruke mer penger, sier Jonathan Loynes, sjefsøkonom ved Capital Economics Limitid i London, til Bloomberg.

— Kongelig bryllup kan ha en kortvarig effekt på økonomien, men ingen varig effekt, sier han.

Den kortvarige effekten kan imidlertid utgjøre titusenvis av kroner for enkeltpersoner. Forrige uke ble et par godteridispensere av merket Pez, med figurer av Kate og William, solgt på en auksjon i Wien for 70.000 kroner. Ifølge Reuters var det en ikke-navngitt amerikaner fra Connecticut som punget ut for samleobjektene.

Spleiselag

Hvem betaler så herligheten når 1900 gjester på fredag skal feire Kate og Williams løfte om troskap?

Bryllupet er et spleiselag mellom brudeparets familier og den britiske stat. Sermonien, lunsjen og middagen dekkes av Dronning Elizabeth II og Prins Charles. Kates foreldre, som også er millionærer, skal spytte inn et ukjent beløp. Britiske myndigheter dekker utgifter til politi, sikkerhet og vasking, ifølge Bloomberg.

Trekker turister

Er den britiske kongefamilien i sum en utgift eller inntekt for det britiske riket?

I all hovedsak genererer de kongelige berømthetene større inntekter enn de påfører Storbritannia utgifter.

I 2010 kostet Dronning Elisabeth II og hennes hushold 335 millioner kroner, ifølge årsrapporten Royal Public Finances. Dette veies godt opp av turistinntektene de skaffer landet.

Ifølge Visit Britain, det offentlige turistbyrået, trekker monarkene årlig turister til landet til en verdi av 4,4 milliarder kroner.

Si din mening i kommentarfeltet under!