En talsmann for Forsvaret ville i går ikke spekulere på om utfallet av bombeangrepet kunne ha blitt annerledes om bilen de hadde kjørt i hadde vært pansret, skriver Aftenposten.

De to norske soldatene, som begge var i 20-årene, kjørte en vanlig Toyota Land Cruiser da veibomben gikk av torsdag kveld.

Det norske forsvaret gikk i fjor til hastekjøp av 72 italienske pansrede biler av typen Iveco MLV ettersom andre kjøretøy de hadde til disposisjon, ikke holdt mål, skriver avisen.

De norske styrkene har til nå fått ned 25 av de nye italienske pansrede bilene til Afghanistan, opplyser oberstløytnant John Inge Øglænd ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter.

– Men, sier han, de har også mange kjøretøy som ikke er pansret, og hvilken type kjøretøy man velger, avhenger av hvilket oppdrag man skal på. Det kan virke mot sin hensikt å bruke pansrede kjøretøy hele tiden, all den tid man skal forsøke å vinne lokalbefolkningens tillit, forklarer han.

Ifølge Øglænd er det for tidlig å si noe om det i framtiden vil være mer aktuelt å bruke pansrede biler oftere.

Minnestund

Fredag vil det være markeringer ved samtlige forsvarsinstitusjoner i landet for å minnes den drepte soldaten i Afghanistan.

Forsvarssjefen har bestemt at det skal flagges på halv stang ved alle militære institusjoner.

– Det vil bli holdt en kort markering ved samtlige forsvarsinstitusjoner både her i landet og i Afghanistan, sier pressetalsmann John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.

– Tung stemning I Afghanistan har det allerede vært en markering både i Mazar-i-Sharif og i Maimana.

– Presten har vært i leirene og lest noen ord, soldatene har tent lys og det har blitt holdt ett minutts stillhet for å minnes den drepte, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.

Navnet på den drepte soldaten vil bli offentliggjort fredag ettermiddag.

– Stemningen i Forsvaret er tung nå, det er ikke til å legge skjul på. Forsvaret er ikke så forferdelig stort, så de fleste har venner og bekjente som er i Afghanistan nå. Det føles veldig nært, sier Eide til NTB.

Tilspisset Tirsdag ble det bestemt at Norge i mars vil sende en ny spesialstyrke på 150 soldater til Afghanistan.

– Dette er noe vi må være forberedt på at kan skje igjen, og det har skjedd flere ganger før, sier Eide.

Kampene i Afghanistan har tilspisset seg den siste tiden.

– Det er klart vi etter hvert må ta situasjonen vi er i opp til vurdering og se om det er ting vi kan gjøre annerledes. Per i dag har vi en del tiltak som vi gjennomfører for å redusere risikoen vår. Dette er blant annet beskyttelsesstrategier og endring av kjøremønster, sier Eide.

En av tingene Forsvaret nå må vurdere er hvorvidt de norske soldatene heretter bare skal ferdes i pansrede kjøretøy i Afghanistan.

Lars Magne Hovtun