Soldatene tjenestegjorde for Israel under det tre uker lange angrepet på Gazastripen ved årsskiftet 2008/09, må stille for retten i en militærdomstol, siktet for å ha brutt forsvarets regler mot å bruke sivile som menneskelige skjold.

En januardag i fjor ba soldatene en palestinsk 9-årig gutt om å åpne flere vesker som soldatene mistenkte kunne inneholde sprengstoff, skriver den israelske avisen Haaretz.

Veskene viste seg å være harmløse, men soldatene blir likevel tiltalt for å ha satt den unge guttens liv i fare.

Blir de dømt, kan soldatene bli fengslet i opptil tre år, skriver Reuters.

1400 palestinere drept

Israelske myndigheter har igangsatt 36 etterforskninger av saker der soldater skal ha brutt reglementet mens offensiven mot Gazastripen pågikk.

Men hittil er det kun tatt ut tiltale i to tilfeller.

Den tre uker lange krigen, som ble igangsatt av Israel for å få en slutt på at den palestinske opprørsbevegelsen Hamas skjøt ut raketter mot israelske byer i nærheten av Gaza, begynte i desember 2008.

Da offensiven, som ble kalt Operation Cast Lead, var ferdig, var 1400 palestinere drept. De fleste av dem var sivile. I løpet av de samme ukene gikk 13 israelske liv tapt.

EU støtter kritisk rapport

En FN-rapport om offensiven ble laget i fjor høst. Den såkalte Goldstone-rapporten konkluderte med at det ble begått krigsforbrytelser av begge sider mens konflikten raste.

Israelske myndigheter har vært sterkt kritiske til rapporten, som blant annet kritiserte Israel for å ha overdimensjonert angrepet og for å ha gjort for lite for å beskytte sivilbefolkningen.

Onsdag denne uken sluttet EU seg til funnene i Goldstone-rapporten, til Israels store misnøye.

— Mens andre forsøker å støtte fredsprosessen og prøver å starte de indirekte fredssamtalene mellom Israel og palestinerne, er det beklagelig at det europeiske parlamentet velger å konsentrere seg om et svært kontroversielt tema, sier Yoel Mester, talsmann ved Israels EU-kontor, til Aljazeera.net.