Syriske sikkerhetsstyrker har tatt i bruk fotballstandioner som fengsler i minst to byer. Det sa lederne for to syriske menneskerettsorganisasjoner mandag.

Ifølge Rami Abdul-Rahman, leder for Syrian Observatory for Human Rights, har over 400 personer blitt arrestert i middelhavsbyen Banias siden lørdag.

Her har myndighetene tatt i bruk byens fotballstadion for å huse alle de arresterte, ifølge Abdul-Rahman.

Menneskerettsorganisasjonen National Organization for Human Rights melder om en liknende situasjon i byen Daraa sør i landet.

— Det har vært så mange vilkårlige arrestasjoner de siste dagene at hæren og sikkerhetsstyrkene bruker skoler og byens fotballstadion til midlertidige fengsler, sier organisasjonens leder, Ammar Qurabi, til CNN.

Begge de to menneskerettighetsforkjemperne befinner seg utenfor Syria, men har nylig hatt kontakt med aktivister inne i landet. Det er ikke lett å få bekreftet hvordan forholdene egentlig er i Syria, ettersom utenlandske journalister er blitt kastet ut av landet.

— Bevæpnede terrorgrupper

Samtidig hevder Bouthaina Shaaban, en talskvinne for presidenten, at myndighetene i landet har kontroll over situasjonen, og at det syriske folkeopprøret er i ferd med å stanses.

— Jeg håper vi er vitne til slutten på denne historien. Jeg tror vi har passert det farligste øyeblikket. Jeg håper det, og jeg tror det, sier Bouthaina Shaaban til The New York Times.

Ifølge menneskerettsleder Abdul-Rahman demonstrerte hundrevis av kvinner i Banias mandag ettermiddag for å få frigitt mennene som blir holdt på fotballstadionen. Ifølge AP skal de ha fått løfter fra sikkerhetsstyrkene om at alle over 40 skulle settes fri.

Sikkerhetsstyrkene sier mandagens massearrestasjoner konsentrerte seg om områder i Damaskus og byen Homs, i tillegg til Daraa og Banias.

Den syriske statskanalen hevder på sin side at de arresterte er medlemmer av bevæpnede terrorgrupper. Arrestasjonene kommer etter at samme kanal søndag meldte at ti personer ble drept da væpnede menn angrep en buss i Homs, som også var åsted for kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker i helgen.

Fordømmer volden

Seks syriske menneskerettighetsaksjoner publiserte mandag en melding på nettsiden til den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter i Syria der de fordømte volden og den overdrevne maktbruken fra sikkerhetsstyrkenes side.

Syrias president Bashar al-Assad (45) har de siste ukene satt inn hæren for å knuse folkeopprøret mot ham. Demonstrantene krever politiske friheter, slutt på korrupsjon og at den hardt pressede presidenten går av.

— Assads beslutning om å bruke hæren er tilnærmet den ytterste opptrappingen av maktbruk han kunne foreta. Dette er et klart signal om at han ikke er interessert i forsoning, sier en arabisk regjeringskilde som følger situasjonen, ifølge NTB.

Menneskerettighetsorganisasjoner opplyser at mellom 600 og 800 personer er blitt drept siden opprøret i Syria startet. 8.000 skal være pågrepet eller savnet etter at uroen i landet brøt ut.

EU innfører sanksjoner

Et bredt spekter av sanksjoner mot Syria trår tirsdag i kraft i EU, og sanksjonene kan bli utvidet dersom volden mot demonstranter fortsetter.

EU krever både politiske reformer og en slutt på volden i Syria, opplyser EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

— Uten det vil EU vurdere å utvide tiltakene, sier Ashton, ifølge nyhetsbyrået AFP.

EU har blant annet innført en våpenembargo mot Syria og visumforbud mot flere syriske ledere.