Filmen ”Waiting for the guards” er den første filmen i Amnestys kampanje ”Unsubscribe me”. Serien skal sette søkelys på virkemidlene som blant andre det amerikanske etteretningsbyrået CIA bruker i krigen mot terror.

I filmen kan vi se en skuespiller i sin sjette time av såkalt ”stressposisjoner”-behandling: Hendene hans er bakbundet, han har en hette på hodet, og står på to ustabile pappesker.

Her kan du se filmen (ekstern lenke)

— Vi ville ikke rekonstruere "stressposisjoner" ved å bruke skuespillere. Istedet ville vi finne noen som ville gå med på å la seg utsette for dette på ordentlig. Vi følte at om vi gjorde dette abstrakt eller uekte, ville det ikke vise umenneskeliggjøringen og grusomheten i disse teknikkene, skriver regissør Marc Hawker på hjemmesiden til kampanjen.

Var heldig

Performancekunstneren Jiva Parthipan er mannen bak masken i filmen. Han var overrasket over hvor ille det var.

— Jeg visste det ville være hardt, men jeg er nokså vant til utholdende arbeid. Jeg tenkte at kroppen min ville takle det i rundt 15 minutter før den ga opp. Derfor var jeg overrasket da jeg hadde store problemer allerede etter seks minutter. Men jeg var heldig. Jeg visste jeg kunne stoppe når jeg ville, sier han.

Lovlig metode

Amnesty skriver at de ville lage filmen for å vise at teknikkene som blir brukt for å forhøre fanger i krigen mot terror.

— Om du blir overrasket over å høre at det som skjer i filmen er lovlig, er du ikke alene. Vi vet at USA og andre land bruker stadig hardere forhørsteknikker, og rettferdiggjør det med at å få fangene til å snakke vil redde liv, sier Amnestys kampanjesjef Sara Mac Niece.

Hva synes du om kampanjen? Si din mening i kommentarfeltet under.

IKKE PÅ LIKSOM: I filmen "Waiting for the guards" gjennomgår skuespilleren 6 timers med "forhørsteknikker".