Meningen er at det skal gjøre det lettere å få bilen forbi sperringene, hevder Pentagon.

Ifølge forsvarsdepartementet i Washington har irakiske opprørsstyrker startet med en ny strategi som trekker barn inn i selvmordsaksjonene for å motvirke amerikanernes offensiv i Bagdad.

Samtidig bekrefter nye rapporter fra den irakiske hovedstaden funn av minst 30 mishandlede lik og avsløring av enda en bombefabrikk. I beste fall har den opptrappede militærinnsatsen hatt begrenset suksess.

Med barn i baksetet

Den nye strategien ble avslørt sist helg da amerikanske soldater slapp en bil med to voksne og to barn gjennom en veisperring. Kort etter kastet de to voksne seg ut av bilen, som eksploderte med de to småbarna i baksetet.

Historien om den uhyggelige aksjonen ble fortalt i Pentagon av generalmajor Michael Barbero, avdelingssjef i departementet. Ifølge generalen var det første gang barn var brukt i et selvmordsangrep i Bagdad.

— Barn i baksetet svekker mistanken, så vi lot bilen kjøre igjennom, forklarte general Barbero. - De parkerte bilen, de voksne løp og sprengte den med barna sittende bak.

Bekreftet historien

Beretningen fra Pentagon ble bekreftet i Bagdad, der talsmenn opplyste at tre fotgjengere ble drept i angrepet nær et marked i den nordlige delen av hovedstaden. Syv ble kvestet.

Militærtalsmannen oberstløytnant Christopher Garver bekreftet historien om de to barna, men kunne ikke gi flere detaljer.

Overfor nyhetsbyrået AP forklarte en irakisk politimann at vitner hadde sett de to barna i bilen før den eksploderte. Ifølge betjentens tall var åtte drept og 28 såret i den shiamuslimsk-dominerte bydelen Shaab.

Politifolk viste til tre episoder der kvinner og barn var blitt brukt for å slippe gjennom sperringene. I disse tilfellene hadde imidlertid alle passasjerer sluppet ut av bilene før de gikk i luften.

30.000 nye soldater

Den militære offensiven mot opprørsstyrker og militser i Bagdad er det viktigste leddet i opptrappingen som president George W. Bush beordret for en måned siden. I første omgang omfatter den utplassering av 21.500 soldater og marineinfanterister. Antallet er senere økt til omkring 30.000. Kritikere har hevdet at en mindre demping av volden kan forklares med at militsen styrt av den ekstreme mullaen Muqtada Al Sadr bare er gått under jorden for å vente på at amerikanerne erklærer opptrappingen for en suksess og trekker seg tilbake.

Militære sjefer innrømmer at opprørerne har demonstrert en evne til å tilpasse seg nye forhold, og gli utenom økte sikkerhetsrutiner. Bruken av barn og tidligere i måneden klorbomber ses som eksempel på denne tilpasningsevnen.

CEERWAN AZIZ