Statsminister Gordon Brown kunne ikke skjule sin nervøsitet da han lørdag deltok i markeringen av 65-årsdagen for D-dagen i Normandie.

Under en minnehøytidelighed i Bayeux-katedralen flyttet hanseg hele tiden urolig på stolen. Trettheten sto skrevet i dype furer i ansiktet, og han syntes til tider fraværende.

Med god grunn.

Mandag avgjørende

Etter en politisk redselsuke kan mandag godt bli Browns egen D-dag.

Regjeringssjefen greide fredag med nød og neppe å klamre seg til jobben med det ytterste av sine negler, men risikerer mandag kveld å måtte avverge et nytt anslag mot sitt politiske liv når han skal forsvare resultatet av helgens EU-valg for hele Labours parlamentsgruppe.

Det kommer i tillegg til et ydmykende nederlag i lokalvalgene, som farget det engelske kommunekartet blått og bare ga Labour 23 prosent av stemmene; det dårligste resultatet på nesten 100 år.

EU-valget er ventet å bli enda verre.

Angrepet av sine egne

Situasjonen tvang fredag Brown til å gjennomføre en hastig regjeringsrokade, etter at en rekke kabinettmedlemmer smelte med døren og la igjen en regjering i oppløsning.

Helgens begivenheter har ikke gjort situasjonen lettere for den standhaftige skotten.

Han hadde håpet å gjenvinne autoritet med regjeringsrokaden, men allerede fredag kveld kom det første angrepet da tidligere europaminister Caroline Flint beskyldte Brown for å være mannssjåvinst og behandle henne som vinduspynt. Hun var en av dem som smelte med døren.

Søndag avslørte avisen Sunday Times at en av Browns nærmeste allierte, næringsminister og nyutnevnt 1. kabinettminister Peter Mandelson, i januar 2008 skrev i en e-post at Gordon Brown ikke kunne vinne et valg . «Sint», «selvbevisst» og «ubekvem i sin egen kropp» var blant ordene Mandelson heftet på Brown i e-posten, som ble skrevet før Brown hentet den tidligere EU-kommissæren hjem fra Brussel.

Tidligere finansminister Lord Falconer, en tung person i Labour, sluttet seg søndag til Browns kritikere og sa at regjeringssjefen ikke var i stand til å samle partiet bak seg.

«Vi trenger forandring, og det kan godt være ledelsen som må skiftes,» sa han til BBC.

Mistillit i dag?

Flere medier rapporterte om opprørere som arbeidet med å samle underskrifter blant parlamentsmedlemmene for å kunne presentere Brown for et mistillitsvotum mandag.

«Vi går mot et katastrofevalg. Det er simpelthen ikke godt nok å si mer av det samme,» sa Nick Raynsford, et menig parlamentsmedlem, med henvisning til at lokalvalget omregnet til nasjonale tall ville gi Labour et kjempenederlag med bare 22 prosent av stemmene mot de konservatives 35 prosent og 25 prosent til Liberaldemokratene.

En meningsmåling fra YouGov viste samtidig at hver annen av partiets grarot – normalt noen av de mest trofaste – støtter Browns avgang; kanskje fordi de har brukt de siste ukene til å ringe på hos folk og lytte til velgernes kritikk av sin partileder.

Nekter å gå

Ikke desto mindre nekter Brown å gå frivillig.

Det sa han fredag, og det gjentok han både lørdag og søndag; kanskje fordi Brown vet at overlever han denne uken, har han god sjanse til å få lov til å bli sittende – i hvert fall til neste vår, når han må skrive ut nyvalg.

«Hva ville folk tenke om en Labour-regjering som vendte dem ryggen midt i en global krise, når de har mest bruk for oss? Vi blir,» fastslo Brown søndag på et møte blant Labour-støtter i det østlige London.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

HARDE TIDER: Statsminister Gordon Brown angrepes fra alle kanter.
Pool