London (NTB-AFP-Reuters): — Jeg kommer til å lede en ny regjering med nye prioriteringer, sier Brown, som imidlertid ikke varsler noen endring i Storbritannias forhold til USA.

— Forholdet mellom en britisk statsminister og en amerikansk president må og skal være sterkt, understreker Brown.

Brown overtar i slutten av juni ledervervet i et Labour som har sett oppslutningen stupe som følge av britenes krigføring i Irak. Mange briter sier seg også svært desillusjonert etter Blairs tiår ved makten.

— Jeg brenner for utdannelse, min første prioritet er den nasjonale helsetjenesten og de nye utfordringene er rimelige boliger, trygge og levedyktige lokalsamfunn og å øke tilliten til demokratiet, sa Brown på en pressekonferanse torsdag.

Eneste kandidat

Brown er sikret nok støtte til å bli Labours neste partileder, og torsdag ble det klart at han er eneste kandidat til ledervervet i Labour. Hans eneste mulige motkandidat John McDonnell klarte ikke å få nok støtte til å stille.

Dermed er Brown også den eneste statsministerkandidaten.

– Jeg aksepterer formelt nominasjonen og det ansvaret og den muligheten det er å tjene det britiske folk, sa Brown torsdag.

Støtte

Brown har fått støtte fra 313 av 352 folkevalgte fra Labour. Hans eneste potensielle utfordrer John McDonnell, som tilhører venstresiden i partiet, har ikke fått den nødvendige støtten fra 45 representanter som kreves for å utfordre Brown internt i partiet, opplyste Labour på sin hjemmeside torsdag.

Det betyr at Brown overtar som partileder 24. juni og som statsminister når Blair trekker seg 27. juni.

Gordon Brown er sikret ledervervet i Labour og dermed også statsministerstolen i Storbritannia.
KIERAN DOHERTY