Merverdiavgiften settes midlertidig ned fra 17,5 prosent til 15 prosent, noe som vil koste den britiske staten anslagsvis 12,5 milliarder pund eller om lag 132 milliarder kroner. I alt vil regjeringen nå støtte økonomien med 15 milliarder pund eller nesten 160 milliarder kroner.

Fram mot april neste år skal det sprøytes inn ytterligere fem milliarder pund, opplyste regjeringen mandag. Pengebruken håper Brown og hans regjering å hente inn igjen gjennom sparing og effektivisering, melder den britiske rikskringkastingen BBC.

Rike må betale

Men de rike må også bidra mer, for regjeringen vil øke høyeste nivå på inntektsskatten fra dagens 40 prosent til 45 prosent fra 2011 av.

— Disse tiltakene skal sørge for at den økonomiske nedturen blir så kort og grunn som mulig, sier finansminister Alistair Darling.

Storbritannias økonomi er hardt rammet av den globale finanskrisen. I sin såkalte budsjettrapport til Underhuset i London skriver Darling at økonomien vil krympe med mellom 0,75 og 1,25 prosent neste år, mot en forventet vekst på 0,75 prosent i år.

Budsjettrapporten er et forvarsel om den økonomiske politikken regjeringen vil følge i det neste statsbudsjettet, som legges frem tidlig på nyåret. London-avisen The Guardian betegnet på forhånd rapporten som «det viktigste finansielle utspillet» siden det sosialdemokratiske partiet Labour kom til makten i Storbritannia i 1997.

«Hemningsløs pengebruk»

Den konservative opposisjonslederen David Cameron beskyldte mandag regjeringen for hemningsløs pengebruk. I en tale til årsmøtet i det britiske industriforbundet CBI sa han at Storbritannias offentlige finanser er ute av kontroll. Dette vil de konservative som fremtidig regjeringsparti dra lærdom av, fremholdt Cameron.

Cameron mener statsministeren og finansministeren har vært altfor opptatt av å gi USAs finansnæring skylden for Storbritannias økonomiske problemer.

— Dette er ikke USAs skyld, skylden ligger hos dem som har latt være å spare penger til trangere tider, fremholdt han.

Cameron og hans parti ledet lenge solid på meningsmålingene over Labour og Brown. Men Browns og Darlings håndtering av finanskrisen har ført til at denne ledelsen nå er mer enn halvert, fra 23 til 11 prosentpoeng.

Bør skatter og avgifter kuttes også i Norge? Si din mening i feltet under!

NYTT KRISEGREP: Gordon Brown gir britene "julegave".
POOL