Brown har lenge vært under press for å forsvare regjeringens strategi i Afghanistan i lys av at 40 britiske soldater har mistet livet på to måneder.

I sommer passerte antall drepte britiske soldater i Afghanistan landets tapstall fra krigen i Irak. Totalt er 212 britiske soldater drept i Afghanistan.

Statsministeren har også fått kritikk for ikke å bevilge penger til tilstrekkelig utstyr til soldatene, blant annet flere helikoptre og pansrede kjøretøy som kan motstå veibomber.

– Gjør det rette

Brown er imidlertid overbevist om at Storbritannia gjør det rette i Afghanistan, går det frem av en tale han skal holde fredag.

– Hver gang jeg spør meg selv om vi gjør det rette ved å være i Afghanistan og om vi kan rettferdiggjøre å sende våre unge menn og kvinner for å kjempe for denne saken, har mitt svar alltid vært ja, står det å lese i Browns tale, som blir beskrevet som en omfattende oppgjør med kritikken.

– Når vårt lands sikkerhet står på spill kan vi ikke vende ryggen til, understreker statsministeren.

Rådgiver trakk seg

Brown vil også legge vekt på at utgiftene pr. stridende soldat er mer enn doblet siden 2006.

Meningsmålinger viser at de fleste briter ønsker at de om lag 9000 britiske soldatene skal trekkes ut av det skakkjørte og krigsherjede landet.

Torsdag fikk Brown-regjeringen et nytt skudd for baugen da en av forsvarsminister Bob Ainsworth rådgivere trakk seg. Eric Joyce sa at han ikke tror at britene lenger tror på forklaringen om at krigføringen i Afghanistan avverger terrorangrep på britisk jord.

Kritiserte NATO-allierte

Joyce kritiserte også andre NATO-land for ikke å bidra nok til i krigen.

– Vi må kunne snakke rett ut om realitetene. Vi har påtatt oss altfor mye, og mange av våre allierte gjør altfor lite. Skulle USA bli stående alene igjen i Afghanistan, vil NATO opphøre å eksistere som en meningsfull allianse, sa den tidligere majoren.

Joyce sa også at han ønsker en plan for å nedtrapping av de britiske styrkene i Afghanistan.

Da Brown besøkte britiske soldater Afghanistan lørdag, tok han til orde for å trappe opp opptreningen av afghanske soldater.

I fredagens tale sier Brown at oppdraget i Afghanistan kan karakteriseres som vellykket når afghanerne selv kan «gjøre jobben».

UNDER PRESS: Statsminister Gordon Brown forsvarer heftig sin Afghanistan-politikk.