Velgerne i New Hampshire går i dag til urnene for å si hvem vil ha i Det hvite hus. Samtidig viser målinger at Obama nå har innhentet Clintons forsprang på landsbasis.

Peiling på amerikansk politikk? Prøv vår store valgkamp-quiz!

bt.no følger avstemmingen i New Hampshire fortløpende utover natten

Det er tydelig at Hillary Clinton – som hele tiden har vært storfavoritt til å dra i land seieren i Demokratenes primærvalg – er presset.

På et valgarrangement i New Hampshire natt til i dag norsk tid, ble den tidligere presidentfruen overrumplet av et uventet spørsmå fra forsamlingen:

«Hvordan klarer du å være ved så godt mot og med plettfritt utseende med det presset du er under ? »

– Det er ikke lett, og jeg kunne ikke ha gjort dette om jeg ikke ektefølt hadde trodd at dette var det riktige å gjøre. Du vet, dette er personlig for meg. Det er ikke bare politisk og det er ikke bare det offentlige. Jeg ser hva som skjer, og vi må reversere det, sa Clinton med tårer i øynene og bristende stemme – definitivt utenfor manus.

– Noen tror valg er et spill, massevis av "hvem er på fremmarsj og hvem går tilbake", men det handler om landet vårt, om våre barns fremtid, og dette handler virkelig om oss alle, fortsatte hun, ifølge ABC News.

Likt på landsbasis

En fersk CNN-måling gir senator Barack Obama fra Illinois et forsprang på 9 prosentpoeng blant de-mokratene.

Målinger offentliggjort kvelden før nominasjonsvalget i New Hampshire viser at Obama også har innhentet Hillary Clintons store forsprang på landsbasis i kappløpet om å bli demokratenes neste presidentkandidat i USA.

Begge de to senatorene får 33 prosent oppslutning i en landsomfattende meningsmåling blant demokratiske velgere, utført av Gallup for USA Today.

I midten av desember hadde Hillary Clinton et forsprang på hele 18 prosentpoeng på en tilsvarende måling.

Bestemmer seg sent I talen mandag kveld la hun igjen vekt på at hun er den kandidaten som er best kvalifisert til å bli president.

– Jeg stiller ikke til valg for å bo i Det hvite hus, det har jeg allerede gjort. Jeg stiller til valg for å løse problemer, sa Clinton til stor jubel.

Velgerne i New Hampshire bestemmer seg svært sent for hvilken kandidat de vil gi sin støtte. Så mange som en firedel så sent som de siste dagene.

– Jeg var veldig fornøyd med talen til Clinton i kveld, hun snakket om alt det vi demokrater bryr oss om, sier Katie Hogan, som ennå ikke har bestemt seg for hvem hun skal stemme på

– Før talen hennes hellet jeg i retning av Obama, men nå vil jeg høre mer om Clinton. Jeg bestemmer meg i kveld eller i morgen tidlig, sier Hogan

Mot McCain-seier På republikansk side ligger Arkansas-senator John McCain best an til å vinne nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag.

– Velgerne her ser McCain som den mest troverdige og mest valgbare, og han er best likt. Jeg tror han vinner, sier professor i statsvitenskap ved University of New Hampshire, Andy Smith, til NTB.

Den siste CNN-målingen gir 31 prosent oppslutning for McCain i New Hampshire, mens Mitt Romney får 26 prosent og Mike Huckabee 13 prosent.

På landsbasis har baptistpresten Huckabee passert Rudy Giuliani med 25 mot 20 prosent, viser en meningsmålingen utført for USA Today.

Senator John McCain puster også Giuliani i nakken med 19 prosent oppslutning blant republikanerne. '

Hvem vinner valgkampen til slutt? Diskutér i kommentarfeltet nedenfor.

BRIAN SNYDER