Etter blodbadet onsdag der minst 343 mennesker ble drept, fortsatte uroen med voldelige sammenstøt flere steder i natt. Flere egyptiske medier melder at tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi trosset portforbudet og angrep politistasjoner i løpet av natten. Tusenvis av Mursi-tilhengere er samlet utenfor en moské i Kairo i morgentimene torsdag, melder NTB.

Etter massakren i Mursi-tilhengernes teltleire onsdag, lover nå Det muslimske brorskap å fjerne militærstyret.

DAGEN DERPÅ: Innbyggerne i Kairo våknet i dag opp til utbrente og ødelagte teltleire og stigende dødsfall etter de voldsomme sammenstøtene onsdag. (AP Photo/Amr Nabil)
Amr Nabil, AP/Scanpix

— Vi skal alltid være ikke-voldelige og fredelige, men vi vil stå oppreist, sterke og utfordrende. Vi skal stå på til vi har styrtet militærkuppet, uttaler Brorskapets talsmann Gehad El-Haddad på Twitter.

Angriper kristne

Stemningen beskrives som spent, men rolig i Kairo i morgentimene. Politiet hadde fjernet sperringene og slapp trafikken gjennom plassen der den største protestleiren hadde vært. Mange sivile ble drept i sammenstøtene da to av Mursi-tilhengernes teltleire ble brutt opp. - En klassisk massakre, sier Midtøsten-ekspert Henrik Thune til BT.

Selv om situasjonen i Kairo beskrives som rolig torsdag morgen, er det fortsatt uro andre steder i landet. I Asyut sør for Kairo gikk islamistiske Mursi-tilhengere til angrep på en kirke og boligene til kristne torsdag morgen. Også i Egypts nest største by Alexandria, og også i to andre provinser kom det til sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av landets styrtede president. 17 kirker er også angrepet av islamister det siste døgnet, opplyser en talsmann for den katolske kirken i landet.

Minst 2000 ble skadet i de voldsomme sammenstøtene etter at sikkerhetsstyrkene onsdag gikk til aksjon mot demonstrantene i sentrum av Kairo. Anslagene over antallet drepte varierer også stort. Helsemyndighetene i landet har opplyst at 343 mennesker mistet livet, av disse var minst 300 sivile demonstranter. Innenriksdepartementet har meldt at 43 politifolk også ble drept, melder nyhetsbyrået AFP.

USA-protest

USA protesterer mot egyptiske sikkerhetsstyrkers voldsbruk mot demonstranter, og flere land varsler nå reaksjoner.

Ecuador henter hjem sin ambassadør fra Kairo etter at egyptiske sikkerhetsstyrker onsdag åpnet ild mot tilhengere av landets styrtede president Mohamed Mursi, for deretter å innføre unntakstilstand.

Danmark stanser alt samarbeid med den egyptiske regjeringen, noe som rammer støtten til to prosjekter i regi av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og Verdensbanken.

— Når det gjelder de delene Danmark finansierer, har vi orientert ILO og Verdensbanken om at de skal suspenderes med øyeblikkelig virkning, sier utviklingsminister Christian Friis Bach til Berlingske Tidende.

Stanser eksport

Norske myndigheter stanser all eksport av militært materiell til Egypt.

— Den negative utviklingen i Egypt er uforenlig med norske betingelser for eksport av forsvarsmateriell. Det gjør at vi nå vil kansellere de eksportlisensene for forsvarsmateriell som før sommeren ble frosset i påvente av utviklingen i landet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Han ser med stor bekymring på utviklingen i Egypt, der 278 mennesker ble drept og over 2.000 ble såret etter at sikkerhetsstyrkene slo til mot demonstranter onsdag.

— Jeg blir stadig mer bekymret for de militære ledernes hensikter og vilje til forsoning og gjenoppretting av demokratiet, sier Eide.