London: Favoritten David Miliband kan bli slått på målstreken av lillebror Ed i den første reelle lederkampen i Labour på over 25 år. Vinneren kunngjøres lørdag.

— De to skilte seg ikke særlig ut fra de andre elevene. Men David var ganske så mye mer stillfaren enn Ed, som var en livlig en, forteller Nikki Haydon på Haverstock School i London til NTB.

Både lærere og elever på skolen i Camden nord i den britiske hovedstaden har fulgt ekstra nøye med på tvekampen mellom Miliband-brødrene. Både David og Ed gikk på skolen på slutten av 70- og 80-tallet, og de to bor fortsatt i området i nærheten av moren.

Artikkelen fortsetter under bildet

PHIL NOBLE

HER DE FEM KANDIDATENE: I Liverpool Arena er det en av disse fem "kortene" som lørdag blir kåret til ny leder i Labour.

Den fire måneder lange kampen om ledervervet i det britiske arbeiderpartiet er over. Fem kandidater kjemper om å bli Gordon Browns etterfølger, men det ser ut til å være klart at vinneren blir enten David (45) eller Ed Miliband (40).

— Dette er veldig spennende. Det er første gang på veldig lenge at det er et reelt ledervalg, kanskje må vi tilbake til 1983, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad til NTB.

Må ha 50 prosent

  • Det store spørsmålet nå er om David klarer å få over 50 prosent av stemmene.

Dersom ikke en kandidat får over halvparten av stemmene, vil andrevalget til dem som stemmer på kandidatene som ikke når opp, avgjøre.

— Ed kommer godt ut på andrestemmene, ifølge målingene. På den måten kan han stikke av med seieren, sier Mustad videre.

Avstemningen avsluttes onsdag og vinneren blir annonsert lørdag kveld, dagen før landsmøtet i Manchester starter.

Ed er veldig god til å snakke med folk, mens David på grunn av større erfaring, høres mer ut som en politiker

Nikki Haydon, lærer på Milliband-brødrenes gamle skole

Engasjerte seg tidlig

Nikki Haydon på brødrenes gamle skole ledet engelskundervisningen da «The Milibands» gikk på skolen.

— Jeg bor i samme området som brødrene, og har kjent dem lenge. De kom fra et svært politisk hjem og engasjerte seg begge i politikk fra ung alder.

— Ed er veldig god til å snakke med folk, mens David på grunn av større erfaring, høres mer ut som en politiker med sine «soundbites», forteller Haydon i skolegården på Haverstock.

Fagforeningene avgjør

Det blir fagforeningene som kommer til å avgjøre hvem av brødrene som blir ny Labour-leder, og der kan Ed ha et overtak, ifølge Jan Erik Mustad.

Mange David-tilhengere er redde for at Ed vil ta Labour for mye til venstre om han blir leder.

— Frykten er at Ed som leder vil vri partiet mer til venstre, slik at Labour ikke kan slåss om torystemmene. Og at de på den måten kan gå inn i skyggenes dal på ubestemt tid, sier Mustad

Ikke så stor forskjell

Han mener David er den beste kandidaten, men tror ikke forskjellen på de to er så stor som mange skal ha det til.

— Det er klart at disse skillelinjene blir kjørt for hva det er verdt. Mye av forskjellene er litt karikert nå i kampen om ledervervet. De er ikke så forskjellig som mediene vil ha det til, men det har vært viktig for dem selv også å markere forskjeller, sier Mustad.

Forbilder

Både David og Ed har vært tilbake på gamleskolen ved flere anledninger.

— Min første ambisjon var å bli bussjåfør i London. Jeg er overrasket over at jeg er havnet der jeg er i dag, sa David til en lokalavis da han besøkte skolen i Camden i sommer.

Nikki Haydon forteller at de bruker Ed og David Miliband som forbilder for elevene på skolen.

— Vi snakker med studentene om brødrene, og henger opp avisklipp av dem på veggene. Vi jobber for å skape politisk engasjement og bruker David og Ed som eksempler, forteller Haydon.

Holder med Ed

Litt motvillig innrømmer hun at hun ønsker at lillebroren vinner lederkampen.

— Ed snakker til mennesker som ønsker å ta Labour tilbake til hva det en gang var, sier Nikki.

Lørdag ettermiddag får kandidatene beskjed om hvem som vant en halvtime før det kunngjøres. Deretter blir de fratatt sine telefoner og holdt i «isolasjon» på hvert sitt rom frem til vinneren får holde sin seierstale.