Åtte menn med pakistansk bakgrunn ble i morgentimene onsdag pågrepet i razziaer mot tolv adresser i og omkring storbyen Birmingham i Midt-England. Senere på dagen ble enda en person pågrepet, opplyser politiet i Birmingham.

Angrepet skulle rettes mot en britisk soldat i 20-årene med muslimsk bakgrunn, bekrefter en ikke navngitt sikkerhetskilde til Reuters.

— Operasjonen er langt fra over. Vi er bokstavelig talt ved begynnelsen av en svært, svært viktig etterforskning, sier visepolitimester David Shaw ved politiet i West Midlands.

Kidnapping

Ifølge fjernsynskanalen Sky News skulle de pågrepne mennene kidnappe soldaten. De skulle så offentliggjøre et videoopptak der gisselet ba for sitt liv, og kreve løsepenger for å la ham gå. Deretter skulle han drepes, og opptaket legges ut på internett.

Soldaten har ifølge TV-kanalen fått politibeskyttelse etter at kidnappingsplanen ble avslørt.

— Planen ville ikke ført til massetap av liv. Det markerer i seg selv en ny og nifs utvikling i terroristenes taktikk, framholdt fjernsynskanalens kommentator Martin Brunt etter onsdagens arrestasjoner i Sparkhill og Alum Rock-distriktene øst i Birmingham.

Rasende muslimer

Byen er Storbritannias nest største, og har en stor andel innbyggere med pakistansk bakgrunn.

En oppgitt og rasende gruppe muslimer samlet seg onsdag ettermiddag i nabolaget der en av de pågrepne ble arrestert. De mener arrestasjonene er et angrep på hele det muslimske samfunnet.

— Dette er latterlig. Det begynner å bli en vane. Annenhver dag blir noen arrestert for deretter å bli løslatt igjen, sier en mann som kaller seg Abdullah til Reuters.

Sårbart

— Dette bekrefter virkelig at Storbritannia er spesielt sårbar for al-Qaida-inspirerte angrep på grunn av de nære forbindelsene til Pakistan og de pakistanske samfunnene her, sier terroreksperten Shane Brighton i den London-baserte tenketanken Chatham House.

— Dette er en påminnelse om den virkelige og alvorlige terrortrusselen vi står overfor, sa en talskvinne for innenriksdepartementet i London. Hun tilføyde at regjeringen blir holdt løpende orientert om etterforskningen.

London ble 7. juli 2005 rammet av en terrorbølge der fire islamistiske selvmordsbombere drepte 52 mennesker på undergrunnstog og en buss. Et nytt terrorforsøk nøyaktig to uker senere endte uten dødsofre.

Sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI5 sa i fjor at MI5 og politiet visste om rundt 30 terrorangrep som var under planlegging. Om lag 1.600 folk som var mistenkt for å ha slike planer, ble holdt under løpende overvåking. (©NTB)

Politifolk sperrer av en gate i Birmingham-området i Midt-England, der åtte personer onsdag morgen ble pågrepet på mistanke om terrorplaner. De åtte skal ha planlagt å kidnappe en enkeltperson og halshogge vedkommende, for så å vise drapet på fjernsyn.
DARREN STAPLES
Politifolk holder vakt utenfor et hus i Birmingham i Midt-England. Terroraksjonen skulle ikke rettes mot kollektivtrafikk eller menneskemengder, slik det tidligere har skjedd, men mot en framtredende enkeltperson.
DARREN STAPLES