Britisk militært personell har vanligvis ikke lov til å tjene penger på å gi eksklusive intervjuer, men forsvarsdepartementet har denne gangen valgt å gjøre et unntak fra regelen. Beslutningen ble tatt etter at flere medier hadde tilbudt soldatenes familier store pengesummer for å få snakke med dem.

– Dette er blitt vurdert som helt spesielle omstendigheter, sier en talskvinne for forsvarsdepartementet. Årsaken til at de 15 soldatene får lov til å tjene store penger på å gjøre avtaler med pressen, er den voldsomme interessen i media, forklarer hun.

Den eneste kvinnen som ble holdt i iransk varetekt, 26 år gamle Faye Turney, skal allerede ha solgt sin historie til en avis og TV-stasjonen ITV for nesten 2 millioner kroner, skriver avisa The Guardian.

Flere politikere og tidligere offiserer kritiserer forsvarsdepartementets beslutning. Oberst Bob Steward, som tidligere hadde kommandoen over de britiske fredsbevarende styrkene i Bosnia, sier de frigitte soldatene oppfører seg som reality-stjerner.

– Jeg er rystet over at forsvarsdepartementet oppfordrer dem til å tjene penger på denne måten, sier Steward til avisa The Sunday Times.