– Ingen flere soldater vil få tillatelse til å snakke med medier om sine erfaringer mot betaling, sier den britiske forsvarsministeren Des Browne.

– Alle vi som har vært involvert (i saken) de siste dagene erkjenner at vi ikke fikk et tilfredsstillende resultat. Vi må lære av dette, sier Browne videre.

Det har vært kraftige reaksjoner etter at forsvarsdepartementet ga klarsignal til at de 15 soldatene som forrige uke ble satt fri etter to uker i iransk fangenskap, kunne få fortelle sine historier til mediene, og attpåtil tjene penger på det.

Faye Turney, den eneste kvinnen blant soldatene, slo til på et tilbud fra landets største tabloidavis The Sun, samt TV-kanalen ITV 1.

Både veteraner og slektninger av døde soldater gir uttrykk for vemmelse og sjokk i e-poster som er sendt til BBCs nettside. Andre mener pengene vil være en velfortjent bonus etter belastningen soldatene har måttet gjennomgå.

Propagandakrig

Britisk militært personell har vanligvis ikke lov til å tjene penger på å gi eksklusive intervjuer, men forsvarsdepartementet valgte i helgen å gjøre et unntak fra regelen. Beslutningen ble tatt etter at flere medier hadde tilbudt soldatenes familier store pengesummer for å få snakke med dem.

Tidligere redaktør i tabloidavisa The Sun, Kelvin MacKenzie, kaller beslutningen for en «katastrofal feilvurdering».

– Jeg har følelsen av at regjeringen er svært bekymret over at de har tapt propagandakrigen mot Iran og at disse 15 bare er sjakkbrikker i denne krigen, sier han.

Irans siste trekk var å offentliggjøre nye filmopptak av de britiske fangene, der de spiller bortennis, prater og ler. Bildene, som ble sendt på iransk fjernsyn mandag, er ment å gi et helt annet inntrykk enn soldatenes egne fortellinger om dårlig behandling og psykologisk press.

Sjusifret beløp

I sitt intervju med The Sun forteller Turney at hun ble lurt til å tro at alle de andre var reist hjem, og at hun var alene igjen i Iran. Iranerne antydet også at hun risikerte aldri å se igjen sitt tre år gamle barn og forsøkte å skremme henne med døden.

– En gang spurte en av dem hvordan jeg ville like å dø for mitt fedreland. Neste dag sa en annen: «Du forstår ikke, du må samarbeide med oss. Vil du ikke se igjen ditt barn?», forteller Turney, som også sier at hun følte seg som en landsforræder på grunn av brevene hun sier hun ble tvunget til å skrive.

Hun skal angivelig ha innkassert et beløp i millionklassen for å fortelle historien.

Den yngste av soldatene, 20 år gamle Arthur Batchelor, sier til Daily Mirror at han ofte «gråt som en baby» på cella si.

– En av vaktene drev hele tiden og knipset meg på halsen. Jeg trodde det verste, jeg har sett alle videoene, sier han, og sikter trolig til de mange videoene av gisler som blir halshogget.

Offiserer takker nei

De to offiserene blant soldatene som ble tatt til fange av iransk marine den 23. mars, sier begge at de ikke vil ta seg betalt for å fortelle historiene sine.

– Jeg er ikke interessert i å tjene penger på dette, sier løytnant Felix Carman til BBC

Flere britiske offiserer er kritiske til at la soldatene skulle få selge historiene.

– Den britiske regjeringen synes å manipulere hele denne prosessen, sier generalmajor Patrick Cordingley, som ledet de britiske «Ørkenrottene» under invasjonen av Irak i 1991.

Storbritannias tidligere forsvarsminister Michael Heseltine sier han er sjokkert over avgjørelsen om å la marinegastene selge sine historier til media, og krever en uavhengig gransking av hvordan og hvorfor beslutningen ble fattet.

Rystet

Også faren til en soldat som ble drept i Irak i 2003, Reg Keys, er rystet over beslutningen. Medsoldatene til sønnen hans har nemlig aldri fått lov til å fortelle noen hva som skjedde.

– Dette virker veldig selektivt på meg. Dersom historiene støtter myndighetenes propaganda mot iranerne, så får man lov til å snakke, men dersom de er pinlige for regjeringen og forsvarsdepartementet, så får man snakkeforbud, sier Keys til BBC.(©

TJENTE FETT: Den britiske marinegasten Faye Turney tjente gode penger på sitt dramatiske opphold i Iran.
STEPHEN HIRD