Partiet har dermed foretatt sitt andre lederskifte på mindre enn to år.

Clegg, som har vært partiets innenrikspolitiske talsmann, beseiret den miljøpolitiske talsmannen Chris Huhne i kampen om ledervervet. opplyste partiet tirsdag. Den nye lederen lovet straks å trappe opp kampen for en ny valgordning i Storbritannia.

Dagens ordning med flertallsvalg i enkeltmannskretser tjener de to store partiene, det sosialdemokratiske regjeringspartiet Labour og de konservative. Mindre partier blir som regel sittende igjen med langt mindre representasjon enn den samlede oppslutningen skulle gi.

– Vi ønsker å forandre politikken og å forandre Storbritannia. Jeg nekter simpelthen å godta at alternativet til en ubrukelig Labour-regjering er et konservativt parti som ikke har noen svar på de store spørsmålene, sa Nick Clegg etter tirsdagens ledervalg.

Hans forgjenger Menzies Campbell varslet sin avgang i oktober, etter voksende krav om at han som 66-åring måtte vike plass for en yngre leder. Campbell avløste i sin tid Charles Kennedy, som fratrådte i januar i fjor som følge av alkoholproblemer.

STEPHEN HIRD