Dyrekjære øyboere vil i år bruke nesten 100 millioner pund — over en milliard kroner - på julegaver til kjæledyrene sine, skriver The Times. Hver fjerde hund og hver femte katt vil få minst én gave, viser en meningsmåling fra ICM-instituttet som er gjengitt i London-avisen.

To tredeler av hundeeierne vil selv kjøpe presang til bikkja, mens bare halvparten av katteeierne vil bruke penger til slikt. Dette sier kanskje sitt om ulike typer kjæledyrs og dyreeieres vennskap og trofasthet, men i julefredens navn skal vi la det ligge.

Gavelisten

På dyrenes gaveliste står sjokolade for de lekkersultne, nye børster, tepper og halsbånd for de forfengelige, samt matskåler og tepper for de mer makelig anlagte. 60 prosent av de spurte i meningsmålingen sier de vil bruke minst 10 pund (114 kroner) på kjæledyrgaver, mens 10 prosent vil bruke 30 pund (340 kroner) eller mer.

De riktig sjenerøse kan jo sende kjæledeggen til et nytt luksushotell for dyr i Morley utenfor Leeds i Nord-England. Her kan dyrene slappe av med helsebringende bad, hvile ut i himmelsenger og kikke på sine favorittprogrammer på fjernsyn, kunne The Times nylig fortelle.

Forfengelige katter kan sitte foran hotellets speil og prøve et utvalg tiaraer. Hunder som syns dette blir for mye av det gode, kan få hjelp fra hotellets heltidsansatte dyrepsykolog, skrev The Times, som vanligvis er en høyst troverdig avis.

Kalkunfrykt Mens kattene og hundene altså kan glede seg til julehelgen, fins det andre som gruer seg. I likhet med norske griser, er britiske kalkuner langt fra sikret noe liv etter julen - men i år ser også mange mennesker med skepsis fram mot tilberedningen av kalkunen, som er de fleste briters tradisjonelle julemat.

Det skal nemlig finnes britiske supermarkeder som slurver med datostemplingen og lar kjøtt bli liggende for lenge i kjøle- og frysedisker - har man hørt på maken! - og resultatet kan bli harske og direkte uspiselige kalkuner. Flere og flere briter velger derfor garantert fersk økokalkun til jul, melder BBC, som har snakket med fjørfebonden Justin Scale i Wales.

Han har fått kjempebestilling fra Marks and Spencer på leveranse av kalkuner som har spist seg feite på organisk dyrket fôr. Men selv skal han spise gås til jul, forteller Scale til den britiske rikskringkastingens nettsider.

(NTB)