JAN TYSTAD

London

Bildene kom dagen etter at CBS-fjernsynselskapet i USA offentliggjorde en video av amerikanske soldater som torturerte fanger i Irak. En fange ble fotografert med elektriske ledninger festet til kroppen, andre fanger ligger nakne oppå hverandre, mens flirende soldater ser på.

Amnesty Internasjonal advarer mot å tro at disse bildene er enestående. Organisasjonen har mottatt utallige rapporter som hevder at fanger i Irak interneres uten rettergang og tortureres systematisk av okkupasjonsstyrkene.

Øverstkommanderende for alle britiske styrker, general Sir Michael Jackson tok skarp avstand fra den måte britiske soldater mishandlet fangen på bildene.

— Hvis det blir bevist at dette skjedde, er det klart at gjerningsmennene ikke fortjener å bære dronningens uniform, sa general Jackson som understreket at full etterforskning allerede er satt i gang.

Fordømmer

Statsminister Tony Blairs kontor sendte ut en melding som fordømmer handlingen og støtter general Jacksons uttalelser. I USA har president George W. Bush også fordømt de amerikanske soldatenes mishandling av fanger. Nå gjenstår det å se hva granskingen fører til. Både i Storbritannia og USA er det de militære som skal granske seg selv, og det er lite tillitvekkende.

Britene har etter krigen i Irak forsøkt å vinne sympati hos lokalbefolkningen i Basra og andre sørlige områder, hvor de britiske styrkene har ansvaret for den militære kontroll.

Forsvarsdepartementet innrømmer at det er satt i gang etterforskning mot åtte soldater og offiserer som er mistenkt for å ha drept eller torturert fanger.

Det var soldater i The Queen's Lancashire Regiment som sendte bildene til den britiske avisen. Bildene er vist i fjernsyn og aviser i mange land. En av soldatene forteller at han og en kollega ble så sjokkert over behandlingen av fangen at de sendte bildene til avisen. Fangen var en ung mann i 18-20 års alderen. Han ble arrestert fordi han stjal noe på bryggen. Han ble lempet opp på en militær lastebil med tak, og det var på lasteplanet han ble mishandlet. Soldatene slo ham med geværkolbene, de sparket ham i ansiktet og på kroppen, de urinerte på ham og kastet ham av under fart etter å ha mishandlet ham i timevis. Ingen av soldatene visste om han overlevde.

Skadelig

Bildene kommer til å skade britenes forsøk på å vinne folket over på sin side i Sør-Irak. Redaktøren for den arabiske fjernsynsstasjonen Arab TV, Ahmed al-Sheik sier at disse bildene kan få irakerne til å vende seg mot de britiske styrkene.

— Disse scenene er ydmykende ikke bare for irakerne, men for arabere i hele verden. Når bildene blir vist for det irakske publikum, vil de forandre alt. Dette lover ikke godt for fremtiden, sier Ahmed al-Sheik.