De britiske styrkenes nærvær i Irak forverrer sikkerhetsproblemene, og soldatene bør trekkes ut snart, sa den ferske hærsjefen, general Richard Dannatt, i et intervju.

Kort etter at intervjuet ble trykt forsøkte Dannatt å dempe inntrykket av at det var uenighet mellom ham og statsminister Tony Blair og forsvarsminister Des Browne.

Men i intervjuer med BBC og Sky News sto han fast på hovedpoengene i det første intervjuet. Han forsøkte bare å nyansere ved å si at i noen områder var de britiske styrkene velkomne, men ikke i andre.

– Vårt nærvær i Irak er ikke årsak til problemene rundt om i verden. Men det bidrar til å forsterke dem, sier general Sir Richard Dannatt i et intervju med Daily Mail, som sto på trykk i avisas fredagsutgave.

Blair avviser

Hans uttalelser er uvanlig direkte og åpenhjertige til å komme fra en høytstående offiser i aktiv tjeneste, og er i direkte motstrid til Blairs politikk for Irak. Reaksjonen fra den britiske statsministerens kontor kom da også allerede før Daily Mail var på gata.

«Det er viktig å huske at vi er i Irak etter et uttrykt ønske fra en demokratisk valgt irakisk regjering, med mandat fra en FN-resolusjon,» heter det i en erklæring sendt ut fra Downing Street natt til fredag.

Ifølge BBC satt Blair, som er i Skottland for å arbeide med Nord-Irland, i lange telefonsamtaler om saken i løpet av natt til fredag.

Storbritannia, USAs viktigste allierte, har om lag 7.000 soldater i Irak. De fleste er stasjonert sør i landet.

Ikke invitert

General Dannatt overtok som hærsjef i august og understreker nå at de britiske og amerikanske styrkene på ingen måte ble invitert til Irak av befolkningen der. Selv om noen kanskje godtok de utenlandske soldatenes nærvær rett etter invasjonen i 2003, har det snudd til stadig større motstand.

– Det er et faktum. Vi bør trekke oss ut ganske snart fordi vårt nærvær forverrer sikkerhetsproblemene i Irak, sier general Dannatt til Daily Mail.

Han kritiserer også mangelen på planlegging av hva som skulle skje i Irak etter invasjonen.

– Jeg tror historien vil vise at planleggingen av hva som skulle skje etter den i begynnelsen vellykkede kampfasen var dårlig, trolig basert mer på optimisme enn sunn planlegging, sier han.

Dannatt mener at selv om hensikten med invasjonen var å installere et provestlig liberalt demokrati som kunne være bra for Midtøsten, må man nå nøye seg med lavere ambisjoner.

– Jeg må ta sikte på et lavere ambisjonsnivå, sier han.

Dannatt regnes som en ærlig mann og en tøff soldat som ikke er redd for å si det han mener. Han framsto som sikker på seg selv da han ble intervjuet på TV om reaksjonene på uttalelsene sine. (©NTB)