— Vi kan ikke si oss fornøyd etter pågripelsene. Trusselen er der fortsatt, og den er høyst reell, sier sjefen for det britiske antiterrorpolitiet Peter Clarke og legger til at etterforskningen av angrepene på kollektivnettet i London fortsetter med full styrke.

— Det vil komme flere politiaksjoner i tiden fremover, sa Clarke lørdag.

Britisk politi håper de fire mennene som er pågrepet mistenkt for å ha stått bak det mislykkede angrepet 21. juli, kan gi dem informasjon om hvem som har bygd bombene de brukte. De håper også de kan få informasjon om angrepet som skjedde nøyaktig to uker før det mislykkede angrepet og drepte 52 mennesker i tillegg til de fire selvmordsbomberne.

— Det som bekymrer meg mest, er at åtte unge menn har vært innstilt på å ofre livet. Det sier meg at det står flere i kulissene klare til å ta opp tråden, sier tidligere etterforsker i Scotland Yard John OýConnor.

Dramatiske aksjoner

London-politiet gjennomførte flere dramatiske aksjoner fredag, og to av de mistenkte bombemennene ble pågrepet i Vest-London. Mennene identifiserte seg selv som Muktar Said Ibrahim og Ramzi Mohammed. Politiet mener Ibrahim sto bak det mislykkede angrepet på 26-bussen i Hackney, mens Mohammed skal ha forsøkt å sprenge en bombe på undergrunnsstasjonen Oval.

Etter flere eksplosjoner og skuddsalver ble begge mennene beordret av politiet til å komme ut av husene de oppholdt seg i, og kle av seg for å vise at de ikke hadde sprengstoff festet til kroppen. Politiet har fryktet at bombemennene hadde tilgang til eksplosiver og kunne velge å sprenge seg i lufta før politiet fikk tak i dem.

Politiet pågrep også en tredje person vest i London fredag, en mann britiske medier mener er 22 år gamle Whabi Mohammed, bror til Ramzi Mohammed. Mannen knyttes til en femte bombe som ble funnet udetonert i en park i London to dager etter det mislykkede angrepet 21. juli.

Avhør i Roma

Mens de to bombemennene sitter i avhør i en kjeller i høysikkerhetsfengselet Paddington Green i London, blir en tredje mistenkt bombemann, Hussain Osman, avhørt av italiensk politi etter at han ble pågrepet i Roma fredag kveld.

Italiensk politi skal ha funnet etiopiskfødte Osman ved å spore mobiltelefonsamtaler etter at de fant mobilnummeret hans i dokumenter som lå i ryggsekkene de fire mennene etterlot seg da bombene ikke detonerte som de skulle.

Ifølge kilder i det italienske rettsvesenet begynte behandlingen av den britiske utleveringsbegjæringen for Osman i fengselet Regina Coeli lørdag. Britisk politi mener Osman prøvde å detonere en bombe på et undergrunnstog på stasjonen Shepherd's Bush.

Italias innenriksminister Giuseppe Pisanu opplyste lørdag at Osman hadde et nettverk av kontakter i de etiopiske og eritreiske miljøene i Nord-Italia som hjalp ham under flukten fra politiet.

Produktive avhør

Ifølge sikkerhetskilder har avhørene av den fjerde bombemannen, 24 år gamle Yassin Hassan Omar som ble pågrepet i Birmingham onsdag, vært «svært, svært produktive». Omar skal ha stått bak angrepet på et undergrunnstog på stasjonen Warren Street.

Politiet skal også ha fått viktig informasjon fra slektninger og venner av de fire mistenkte bombemennene.

Politiets etterforskning har ellers blant annet bestått av å gå igjennom over 2.000 vitneforklaringer, samt 5.000 filmer fra overvåkingskameraer. De har også fått om lag 5.000 tipstelefoner om terrorangrepene i London.

(©NTB)

<b>RANSAKER:</b> I likhet med britisk politi gjennomførte den italienske sikkerhetstjenesten flere aksjoner mot mistenkte terrorister fredag. Blant annet skal en av de fire mennene britisk politi mener sto bak det mislykkede angrepet i London 21. juli, være pågrepet i Roma.<br/>FOTO: REUTERS